Alla inlägg den 24 juli 2009

Av Anna Drangel - 24 juli 2009 16:52

Att säga att företaget bakom en viss spikmatt går ut med falsk marknadsföring är lite larvigt. Konsumentombudsmannen funderar nu på att stämma företaget på en halv miljon kronor.


Företaget ska tydligen i sin reklam ha gått ut med att säga att spikmattan hjälper mot de mesta. Faktum är att folk som har prövat spikmattan säger att de upplever att den hjälper mot en rad besvär. Bl a sömnproblem, migrän, ont i leder mm. För dessa symptom finns inga kända mirakelkurer idag, bara bra smärtlindring, t ex en huvudvärkstablett. Men om nu människor upplever att en spikmatta fungerar lika bra, är detta då inte en sanning? Eller att en annan säger sig sova bättre och mer avslappnat efter en stund på spikmattan?


Spikmattan har lite samma egenskaper som akupunkturen. Det är faktiskt bevisat att akupunktur hjälper som smärtlindring. Bl a så används akupunktur vid förlossningar.  Den stimulerar olika punkter  och meridianer i kroppen och ger en bättre blodförsörjning. Dessutom är både akupunktur och spikmatta ofarligt. Om du inte lägger dig på spikmattan och ber en bil köra över dig...


Så varför all denna hetsjakt på spikmattan? Vem ligger bakom dessa klagomål? Man skulle nästan kunna tänka sig en läkemedelslobby.


Om en läkare säger till en patient som är deprimerad att det är stärkande för själ och hjärta att gå ut i skogen och promenera - är det då någon som skulle vilja anmäla den läkaren till konsumentombudsmannen för falsk marknadsföring? Knappast! Det är väl mer sunt förnuft att ge dessa tips till en tillfälligt deprimerad själ och för att få lite frisk luft ner i lungorna, än att direkt ordinera starka mediciner som dessutom kan ge biverkningar och förstöra miljön.


Att en spikmatta inte botar ALLA sjukdomar förstår nog de flesta. Om du har blivit av med ena armen får du inte tillbaka den för att du lägger dig på en spikmatta, men jag tror faktiskt att det är många som har diffusa smärtor och sjukdomar som kan bli hjälpta med smärtlindring av sin spikmatta. Varför då? När kroppen utsätts för lite smärta så sätter kroppen själv igång att producera endoriner. Det kan vara en av anledningarna att många faktiskt upplever att spikmattan fungerar.


Det handlar egentligen bara om sunt förnuft. Om någon upplever att något fungerar mot en krämpa - ja, då gör det det - say no more. Hur vetenskapligt har förresten spikmattan prövats? Man vet ju att akupunkturen faktiskt fungerar för vissa sjukdomar - varför då inte en spikmatta.


Min syster Christina tog sin dotter till läkare för en vanlig vaccination. Hennes dotter var bara några år gammal och efter att den långa sprutan var utdragen så gnuggade min syster på samma plats som nålen hade gått in. Detta är något vi instinktivt gör när vi slår i en kroppsdel. Det är som om vi försöker fördela smärtan lite bättre. Läkaren skrattade åt Christina och sa "Det är sådär svarta kvinnor gör i Afrika". "Jaha, verkligen", sa syrran.  "Ja, de tror att de hjälper mot smärtan" fortsatte läkaren medan han slängde sprutan. Min syster svarade inte, utan tyckte bara att läkaren var urbota stupido.


Detta översitteri , denna arrogans som vissa läkare visar i sin syn på naturliga läkemedel hoppas jag en dag ska försvinna. Jag kan tänka mig att samma syn fanns när vissa sköterskor en gång för länge införde rutinen med att tvätta händerna vid operationer. Vips så var det fler som överlevde. Att tvätta händerna kan tyckas vara en självklarhet vid patientkontakt, men det har inte alltid varit så. Läkare skrattade säkert åt det bisarra påståendet att detta skulle hjälpa, men idag vet vi alla att det gör det.


Sunt förnuft  kan man tycka, men alla inser visst inte det. Om en döende cancersjuk upplever att en spikmatta hjälper mot smärta, är det då fel? Det är ju faktiskt så att inte ens all "vanlig" medicin hjälper att bota cancer heller.


Vissa religiösa säger att tron kan försätta berg och bota sjuka. Att tron kan få människor friska. Är det någon som har anmält svenska kyrkan för det ännu? Konsumentombudsmannen kanske skulle börja där isåfall.


Jag vet inte riktigt vad spikmattan utlovar för mirakel. Det skulle vara intressant att få veta det. Är det någon som har den informationen så får ni gärna lämna den här.



Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards