Direktlänk till inlägg 5 juni 2011

Greklandskrisen speglat i ett kommentarsfält i DN 2011

Av Anna Drangel - 5 juni 2011 08:44


Ibland brukar jag läsa kommentarsfältet under artiklar i olika nättidningar. Kommentarsfälten kallas också "pissrännan" - ett öknamn som någon journalist myntade. Men faktum är att även i kommentarsfält kan man även få sig en hel del tankeställare. 


Jag skrev lite om Greklands uppseglande kris på min blogg i maj 2010 http://annadrangel.bloggagratis.se/2010/05/06/2932825-greklands-uppror/


Tror jag hade en del poänger där. Greklands styrande skick har bestått av ett gäng korrumperade män/familjer som velat smita från skatter. Folket på gatan har inte riktigt del i denna kris, men de får pröjsa för den.


Vissa anser att kan Baltikum genomgå ett stålbad så kan Grekland, men att jämföra Grekland med Baltikum är inte realistiskt - det är rent av naivt. Grekland är fortfarande en demokrati och vågar gå ut och protestera för sina åsikter. Folket i Baltikum har inte samma relation till demokrati och är vana vid att bli hunsade medan grekerna kommer att bjuda motstånd - var så säkra.




Här är ett axplock från en artikel i DN "Om euron kollapsar - tvingar fram våg av devalveringar" (5/6-11)


w3:

"Jag är inte rädd när Euron faller. Det är bara virtuelt i huvudet. Naturen har inte dessa problem. Det är skapat. Precis som alla sjukdomar mm som vi har i vårt samhälle. Vatten kvarstår. Hus kvarstår. Solen kvarstår. Människor är så hjärntvättade. Djuren har inga problem när Euron faller. Vad är problemet? Det finns inga problem. Vi är eviga!!"


a

"Jag jämförde med vad som hände med argentina..det är ju helt klart mest ekonomiskt att köpa ut grekerna och se till att dom har kvar euron. Om Grekland inte klarar sina lån kommer kostnaderna för Europa bli enorma. Detta gäller även Sverige så i ärlighetens namn borde vi vara med och rädda landet då även vi tjänar på att dom överlever. Lehaman Brothers kommer att vara en västanfläkt jämfört med Grekisk bankrutt.."


Teknisk effekt
"@a trams. Den enda utvägen är att bankerna får en hårklippning för sina dåliga lån, genom en grekisk default som garanterat kommer hända oavsett. Skulderna måste bort, inte öka. Det är bättre att de behåller sina tillgångar än låta bankerna stjäla dem. Låt skiten kollapsa. det finns ingen som är stor nog att ge bailout till grekland, sen spanien och usa (!) m. delstater! Köp guld och popcorn och luta dig tillbaka och kolla på skådespelet, istället." 



R


"@Fernando. Ekonomin är just sådan att den beror av att man ger den nya injektioner i form av enorma lån. Se när stödpaketet kommer hur börsen gläds en stund, men sedan kommer snart behovet av nästa fix. Det ekonomiska systemet vi har är en narkoman."



Teknisk effekt:
" 'Den har hållit sitt värde ganska bra mot dollarn i stormen, vilket tyder på styrka.' HAhaha, som att jämföra en pestsjuk med en kolerasjuk, och att den ena är relativt frisk. Hahaha. Guld har precis gjort all time high i EUR och ni talar om dess styrka? LOL! Att DX inte klarar av att rallya mer, utan trillar tillbaka under alla MA trots EURons problem visar hur dödssjuk dollarn är: köp guld - (och silver) - (som jag sagt sen 2006). Episk kollaps påväg. Det tar lite längre än jag trodde dock."




R


"Man kan inte gömma ett berg. Med ett ständigt växande skuldberg och nya behov av att injicera nya kontanter i systemet genom utlåning är det lätt att skylla på ett land. Men sanningen är att det ALLTID kommer vara ett eller flera länder som är i kris. Trycker man ner bubblan på ett ställe dyker den upp på ett annat. Det är den monetära systemet som är galet. Vi behöver göra revolution för att bryta oss ur slaveriet från ekonomi som bygger på fiatvaluta och pengar som blir till som skuld."


Mårten Göransson:

"Om problemet är en svårt mögelskadad vägg där vi bor. År då lösningen att dölja skadan med bred pensel och tjock färg? Demonteringen av "kapitalrestriktioner" (intressant ord) = urkoppling av död-mans-grepp på höghastighets-loket och inga nödbromsar i 3-klassvagnarna vi trängs i "Politisk prestige", har gjort att lokföraren sitter i biljettkassan kränger svindyra färdbiljetter till en vådlig färd mot destination Framtiden, och underhållsarbetet av spåren är outsourcat till andra sidan jorden."


Daniel:

"Många menar att för att en valutapolitisk union ska fungera krävs också en samordnad finanspolitik och tuffare krav på budgetdisciplin. Steg har redan tagits i den riktningen. Men även detta är politiskt kontroversiellt." Anledningen till att det är kontroversiellt med ökad budgetdisciplin är för att det innbär följande: 1. Fackens makt ska minskas radikalt. 2. Lönerna ska sänkas och lönebildningen ska ske från Bryssel. 3. Välfärden ska säljas ut och kontrolleras av marknaden. Vill vi detta?"


an hjelm:
"Vilket otroligt förenklat sätt att se på Greklands egen roll i vad som hänt landet. I världspressen, även i den tyska, läser jag artiklar om naiviteten hos de 'stora' EU medlemmarna och deras brist att på ett mycket tidigare stadium erkänna att dom känt till att ekonomierna i Grekland, Portugal , Irland och Spanien var så dåliga som dom var. Det låg inte i tex. Tysklands intresse då landet njöt av inkomsterna från den enorma exporten av lyxvaror (vitvaror, teknik, bilar) till just dessa länder."


Högern hade makten 2009 skriver:

"Högern pratar mycket om Greklands dåliga ekonomi, men vad de inte pratar om är att högern hade makten fram till 2009 och gjorde precis som i Sverige stora skattesänkningar för de rikaste. Detta får nu vanliga greker vara med att städa upp, precis som vanliga svenskar tre gånger tidigare har fått städa upp efter högern."


Noname:

"även en bortskämd befolkning som tyckte det var självklart att leva över sina tillgångar" - du menar alltså att det är varje medborgares skyldighet att veta vad regeringen sysslar med bakom kulisserna? Har du själv koll på allt Anders Borg gör? Grekerna har blivit grovt bedragna av sin regering, de har all rätt att vara förbannade. EU är förstås lika skyldiga till detta bedrägeri som de grekiska makthavarna. It takes two to tango!


Olof skriver:

"1.-EU:s visste om att grekiska politiker lämnade felaktiga uppgifter för att vara med i ValutaUnionen 2.- EU:s politiker K Ä N N ER T I L L J U S T N U, att grekiska politiker bryter mot grekisk grundlag !!" 


Signaturen BRA! skriver:

"...Devalvering är lösningen för turistländer som Grekland och Portugal. Halva Spanien och halva Italien är turistländer likaså och behöver egenltigen devalvera också. Dessa länder har relativt sett mindre produktion av högteknologi och därmed är deras produktion mindre avkastande relativt sett. En lägre värderad valuta skulle spegla deras ekonomiska konkurrenskraft på ett rättvisare sätt. Som det är nu kvävs de till döds." 












































 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards