Direktlänk till inlägg 19 juni 2011

Orsaken till Greklands kris

Av Anna Drangel - 19 juni 2011 09:37

”Det går inte i längden att ha en svensk välfärd med amerikanska skatter” är ett uttalande av vår finansminister Anders Borg. Detta uttalande beskriver dilemmat i Grekland tydligt. Hur kommer det sig att grekerna har haft så låga skatter? Och är det inte så att de rikaste grekerna redan har flyttat sina pengar ifrån landet? 

Som jag misstänkt länge är nyhetsrapporteringen om vad som är orsaken till krisen i Grekland "miss"färgad av politiska intressen. När folk i Sverige sitter på sina fikaraster och klagar över grekerna lathet känner jag att det är något som inte stämmer. 


Det stör mig hur folk i Sverige kan sitta och rapa upp felaktiga påståenden och överlägset beklaga att det är den vanlige greken på gatan som är lat och själv bär skulden till denna kris. Och att det enda rätta är att sälja ut alla statliga intressen till privata aktörer.  


I en artikel på sajten "Second Opinion" (18 maj 2010) skriver Erik Svensson några intressanta motkommentarer till en artikel av Annika Ström Melin (DN 14 maj 2010). http://www.dn.se/ledare/signerat/grekland-vansterns-farliga-vag


Läs gärna följande stycken som jag citerat från Erik Svenssons artikel;


"Faktum är att grekerna har arbetar längre än EU-genomsnittet: drygt 42 timmar per vecka, jämfört med EU-snittet som är 40.7 timmar. De grekiska lönerna är låga, även för de offentliganställda, och grekerna har avsevärt lägre köpkraft än till exempel tyskar och svenskar. Greklands statsutgifter i förhållande till BNP är endast 42 procent, klart lägre än Tysklands (46 procent), Frankrikes (54), Storbritanniens (50) eller Sveriges (52)."


"Förklaringen till Greklands ekonomiska kris är alltså inte stora statsutgifter 
utan låga statsintäkter: Grekiska staten får endast in två tredjedelar av vad man behöver få in för att täcka de offentliga utgifterna. Varje land behöver en fungerande stat och en offentlig sektor, så även Grekland."
 
 
 
 
En av Eriks slutsatser blir därför att  "skattesänkningar och minskade offentliga utgifter leder förr eller senare till sociala och ekonomiska katastrofer."
 
"När de högre inkomstskikten och den ekonomiska eliten smiter undan skatten och för över inkomster till skatteparadis utomlands så går det dock inte att få in medel till ens den offentliga minimiverksamhet som behövs i alla länder.
Lägg därtill att skattetrycket i Grekland är lågt, betydligt lägre än i Sverige och Tyskland, så blir det uppenbart att den ekonomiska krisen i Grekland inte har orsakats av alltför stora offentliga utgifter och en befolkning som skämts bort med ett alltför generöst bidragssystem."
 
 
 
En av Eriks teser blir därför att "en stark offentlig sektor, ökat gemensamt ägande och ekonomiskt starka stater är nödvändiga för att komma ur den ekonomiska kris som marknadsliberalerna orsakat sedan mitten av 1980-talet och under två decennier av ideologisk och politisk hegemoni."
"Det marknadsliberala ekonomiska receptet med låga skatter och minskade offentliga utgifter har nu provats i stor skala över hela världen sedan mitten av 1980-talet och har i stort sett misslyckats överallt: Ryssland och Östeuropa under 1990-talet, Latinamerika och Europa. Vi såg kollapsen för denna ekonomiska doktrin i Argentina år 2001, och vi ser samma utveckling nu i Sydeuropa och Grekland." 
Artikeln i sin helhet;
En annan intressant text om Grekland hittade jag hos bloggaren Mats Engström (http://mengstrom.blogspot.com/2010/02/spekulationsfonderna-gor-greklands-kris.html). 
Han skriver bl a hur 
spekulationsfonder kan påverka Greklands utveckling och hänvisar till en artikel i Der Spiegel (observera att även denna text har över ett år på nacken).
 
 
 
 
"Den förra regeringen misskötte ekonomin och bluffade med siffrorna. Nu står den nye premiärministern Georgios Papandreou inför en nästan omöjlig situation, som blir ännu värre på grund av hedgefonderna."  
 
Tidningen Economist uppskattar att banker i eurozonen har grekiska statsobligationer värda 76 miljarder euro (obs 6 maj 2010). Obligationer för 231 miljarder euro av 300 är sålda utanför Grekland. 
 
 






 
 
Ingen bild

Undrande

26 september 2011 11:01

å ändå har 39% mellan 45-65 år nån form av sjukersättning i sverige och svenskar står för 13%. Lite märkligt eller hur

Anna Drangel

27 september 2011 11:43

Intressant. Var kan jag läsa mer om detta?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards