Alla inlägg den 25 april 2011

Av Anna Drangel - 25 april 2011 09:44

Än så länge tänker jag inte släppa min egen nyhetsbevakning av vad som händer i Fukushima, Japan. Eftersom de flesta inte orkar höra mer om denna kärnkraftskatastrof och hellre vill begrava huvudet i sanden känns det extra viktigt att plocka fram lite information som jag samlar upp från olika nyhetsbyråer runtom i världen. 


Det som skrämmer mig mest när det gäller nyhetsrapporteringen i Sverige är att det nästan inte skrivs något alls längre. I DN idag stod att läsa om olyckan i Tjernobyl och där fanns det en mindre artikel om Fukusima. Dagens artiklar måste vara skrivna av skolungdomar och redigerade av kärnvapenlobbyn.


Det är rätt tråkigt att upptäcka hur en tidning som ska framstå som oberoende är så otroligt i knät på kärnkraftsindustrin och de politiker som nu med ett stort leende håller tummen upp för fortsatt utbyggnad av svensk kärnkraft.
 

De kanske inte vill skrämma läsare eller uppröra kärnkraftsanhängare, men vi vet att tusentals och åter tusentals har drabbats efter Tjernobyl (vissa forskare menar att miljontals människor har påverkats hälsomässigt av den olyckan) och att man varje dag opererar människor för sköldkörtelcancer i Ukraina.


När det gäller Fukushima i Japan kommer nu fram ny information om hur man hållit ner värdena för hur stora mängder strålning som faktiskt har läckt ut. Man har också utökat de förbjudna zonen runt kärnkraftverket från 30 till 50 km. Människor som bor här får några timmar på sig att hämta sina tillhörigheter. Man försöker lugna dessa människor genom att få det att låta som om de ska kunna återvända, men förmodligen blir denna zon lika obeboelig som den i Tjernobyl. 


För att ta ett tankeexempel när det gäller storleken på den här förbjudna zonen i Japan. Tänk er själva att t ex Stockholm skulle drabbas och att de skadade reaktorerna låg ute i Värtahamnen. Dra sedan en radie runt på 5 mil och tänk er att detta är en zon som efter en olycka kan bli oebeboelig för hundratals år framöver.


Hela skärgården blir obeboelig och man kan inte längre fiska här. Danderyd, Täby, Vaxholm, Sundbyberg, Ekerö och hela vägen runt Stockholm ner till Södertälje, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö blir drabbade. Alla människor måste flytta. Du kan bara befinna dig på Gärdet i 2,5 timmer innan du har fått i dig en dos som är 20 gånger högre än en normal årlig dos. De som bor på Lidingö kan efter någon dag börja känna sig akut sjuka och börja kräkas. Myndigheterna meddelar sedan efter den första evakueringen att du har 2,5 timme på dig att åka hem och plocka ihop de tillhörigheter du vill behålla. Du kommer förmodligen aldrig mer kunna se ditt hem igen och inte området där du bor, så ta dig en extra titt runt omkring. 


Det är en skrämmande bild jag målar upp, men det är verkligheten för de människor i Japan som bor i den förbjudna. De har kanske gårdar med kossor och hästar som de måste lämna för att låta dessa gå en långsam död tillmötes. Herrelösa hundar och bufflar går runt på gatorna och söker mat. Städerna ligger öde. 


Jag är bara djupt skakad och ledsen över hur man i världen försöker gömma undan magnituden i denna katastrof. Man har t o m uppmätt radioaktivitet i mjölk och vatten i USA - inte farligt stora mängder (ännu) men tillräckligt för att oroa. Och med tanke på att man inte har situationen i Fukushima under kontroll och att reaktorerna där fortsätter att läcka med oförminskad styrka och kommer att göra det i minst ett halvår till kan man börja ana sig till att vi inte har sett slutet på denna olycka. Inte ens vi i skyddade Sverige.



Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards