Alla inlägg den 11 mars 2009

Av Anna Drangel - 11 mars 2009 10:03

Enligt regeringskansliets hemsida står globalisering för "handel, gränsöverskridande investeringar och kapitalflöden samt utbyte av information och teknologi mellan länder. Även mjukare begrepp såsom kultur, miljö, attityder och livsåskådning kan omfattas av begreppet globalisering."


Man skulle också lite negativt kunna säga att de där mjukare begreppen i realiteten skulle kunna vara ganska abrupta och hårdhänta... Globalisering kan lika gärna skapa en form av implementering av sånt vi inte vill ha. Dvs konstiga världsuppfattningar som inte strävar mot jämställdhet utan tvärtom åt det motsatta hållet. Viljor som vill ha tillbaka ökade klyftor mellan människor. Viljor som är emot jämställdhet mellan könen. Viljor som vill utplåna homosexuella. Listan kan göras hur lång som helst.


Exempelvis kan en ökad globalisering innebära sämre anställningsvillkor i Sverige för att bättre matcha de anställningsvillkor som finns ute i världen. Kvinnans jämlikhet skärs ner, eftersom vi annars sticker ut lite för mycket i våran iver att ha lika mycket att säga till om som män.


Arbetares löner sjunker för att konkurrera bättre med kinesens, och direktörernas löner stiger för att bättre matcha alfahannarna från Europa. För inte kan väl svenska direktörer vara så lågavlönade i jämfört med resten av den inre kretsen EU?


Det är mycket som är bra med globaliseringen självklart. Det går inte att komma ifrån. På matfronten t ex. Physalis finns snart i var mans mun och det finns metervis med Ruccolaplastboxar i varje butik med självaktning. Sötpotatis är inte längre något som bara äts av bybor på  Afrika slätter och chokladen heter inte bara Fazer och Marabou i den superglobaliserade värld vi lever i. Nej, nu jävlar kräver vi att det ska det finnas tusentals produkter från världens alla hörn i vår närbutik runt hörnet.


Ett tag när jag reste mycket brukade jag säga att så fort man kom utanför Sveriges gränser upptäckte man hur mycket kvinna man egentligen var. På gott och ont. Mest på ont faktiskt. Oke, visst är det är väl trevligt att någon öppnar en dörr för dig  eller bjuder dig på en drink, men om priset är att de nästa stund ser på dig som en lägre stående varelse är det inte värt nöjet. Då öppnar jag hellre dörren själv och bjuder mig själv på en drink, thank you very much.


Läste Hänt Extra häromdagen när jag var och klippte mig. Chippen (ni vet fotbollsspelaren) spelar ju numera i något lag sandiga Saudi-Arabien. Han har med sin fru Oksana. Hon nämnde i tidningen att hon är trött på att inte kunna röra sig som hon vill. Att hon måste bära slöja. Att hon inte får gå på sin mans matcher (kvinnor är inte välkomna) att hon inte får köra bil (hon älskar att köra bil). Herregud vad får hon göra då? Sitta och vänta på honom i stringtrosor och turban in någon airconditionad bungalow? 


Nu tror jag väl och hoppas att jag aldrig själv behöver bära lakan. Det är ju inte heller där globaliseringen sitter ska gudarna veta. Men nog har vi i Sverige länge levt i tron av vi svenskar är ett jämställt folk och ska så förbli.  Där hög och låg har samma rättigheter. Men vi får nog ta och revidera den tron nu. Vi har levt i  en ankdamm, det är bara att inse...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards