Direktlänk till inlägg 14 december 2008

Intressant radiodokumentär på P1

Av Anna Drangel - 14 december 2008 09:51

På väg till jobbet igår satt jag och lyssnade på en radiodokumentär på P1. "Sparkad" hette den och handlade om en kvinna som blev uppsagd från Ericsson 2001, när stora nedskärningar gjordes där. Hon är 52 år när hon sägs upp och har då varit på Ericsson i 14 år.


http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=909


Programmet är otroligt intressant om man är intresserad av arbetsmarknadspolitik. Den visar med all tydlighet vilka mekanismer som göms bakom arbetslösheten. Regeringar kommer och går, men arbetslösheten består. Möjligen byter arbetsåtgärderna namn och bidragen sjunker.


När Anneli, som är huvudperson i dokumentären blir arbetslös är det sossarna som styr.  Hon jobbar som telefonsäljare, personlig assistent och matdemonstratis mm.  Emellan jobb slussas hon genom olika åtgärder och arbetsmarknadsprogram. Alliansen tar över, men och Anneli får än en gång gå igenom en veva av åtgärder och program fast med "nya" namn. Bl a får hon lära sig skriva CV, fast hon redan har varit på två sådana kurser genom åren. Det är sorgligt att höra henne berätta. Det "skär" i öronen när jag hör dessa arbetslösa bli coachade av en ung kvinna som hurtigt försöker ge dom feed-back.


Det som skiljer hennes tid som arbetslös under borgarnas styre, berättar hon, är synen på arbetslösa. Efter att Alliansen tog över har hon förvandlats från arbetslös till parasit. Anneli låter bitter och arg och det har hon all anledning att vara. Hon sitter hemma vid sin dator och skriver arga insändare.


Om en människa slås ut ur ett system som en bricka som rasar ut ur ett spel för att den inte längre har rätt form för spelet. Räcker då inte detta som straff?  Ska hon dessutom bli trampad på? Om brickan inte går att sågas till rätt storlek för att passa i de olika mellanrummen, ska hon då tvingas att sågas sönder i strimlor för att passa i dessa mellanrum? Eller kanske helt mosas sönder som någon slags täckmassa att mojsas in i springorna?


Bara för att den allmänna synen är att de arbetande inte tycker att de arbetslösa ska gå och dra benen efter sig, sätts dom i meningslösa åtgärder och i mitt tycke halvdiffusa jobb. Jobb som telefonsäljare med bidrag från staten. Hallå, vem tjänar på det här?


Det "bästa" med nuvarande finanskrisen är väl att de nygamla moderater som tidigare stått bakom ord som "utanförskap och parasiter" nu själva blivit uppsagda från sina jobb. Kanske inser dom att det inte bara är att gå ut och "skaffa ett nytt jobb". De har kanske samtidigt gått ur a-kassan (eller kanske aldrig varit med för att de tycker att "facket är bajs"). Ja, nu har många av dessa med "innanförskapscertifikat" gått och blivit arbetslösa. Dags att sätta på dom "utanförskapssymbolen". Det är en liten parasit i tyg som ska fästas på kragen.


Men hörrni arbetslösa, det är bara att gå ut och skaffa nytt jobb! Det kan väl inte vara så himla svårt.


Vi lär nog se många totalomvända moderater till nästa val. Kanske har dom då snabbt gått från blått till mörkrött. Lars Ohly lär få vind i seglen till nästa val och båten lär utgå västkusten.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards