Alla inlägg den 22 augusti 2008

Av Anna Drangel - 22 augusti 2008 07:59

När jag läser om den fruktansvärda kraschen med Spanair häromdagen slås jag över alla dessa öden där folk på olika sätt överlever pga turliga omständigheter. Folk som missar planet med några minuter. De som skulle ha åkt med men inte fått plats. De som valt andra resvägar i sista sekund. Såna med änglar på axlarna...


Sedan har vi de som känner på sig att det är något fel men inte får gehör för detta. Som piloterna i detta fall, som redan visste att det var något fel på planet. Eller den fru som ville att hennes man skulle gå av planet när hon hört om att det var något tekniskt fel på det. Men dessa stackare var det ingen som lyssnade på. Att de sedan störtade till marken i ett eldshav måste känts fruktansvärt. Att dem precis innan de dör hinner tänka: "jag visste att detta skulle hända" - "ingen lyssnade" - "vad var det jag sa".


Har under några år följt alla möjliga program som har med flygkrascher att göra. Bl a genom "Haverikommissionen" på National Geographic. Man kan säga att jag är besatt...  Dessutom lär man sig en hel del om flygning.


De flesta flygolyckor handlar just om att den mänskliga faktorn. Människan som missar att lösa tekniska problem som uppkommer. Detta i samband med dåligt väder, stress hos flygplansledning, förseningar och stressad personal är ofta en vanlig bakgrund till flygplansolyckor. Inte alltid, men ofta.


När det gäller flygning ska man ta varningsklockor på allvar. Dessutom tror jag att SAS neddragningar av personalen på Spanair har påverkat utgången av denna händelse. Är helt övertygad om att hela flygplanspersonalen - allt från tekniker till piloter och flygvärdinnor, var medvetna om sparkraven och kände sig stressade över detta. Vad kostar det inte att ställa in ett plan? Speciellt för ett flygbolag som Spanair, som av SAS ses som ett blödande sår.


När det gäller denna flight visar det sig att några hade på känn att det var tekniskt fel på planet. Man "visste" redan innan att det var något som inte stod rätt till. Piloterna som slagit larm borde ju tagits på allvar. Men det är klart - det är dyrt att ställa in ett plan. Så dyrt för ett nedläggningshotat flygbolag att man kanske till och med ser mellan fingrarna och tänker "äh det går nog"?


Att Spanair (SAS) dragit ner på sin personalstyrka kan också ha påverkat utgången i detta fall. Läs varvade utdrag nedan;


2008-07-16 - 14:07

SAS: Nedskärning visar tecken på handlingskraft - Jyske Bank

(SIX) När man skär ned verksamheten med 20 procent, visar det tecken på handlingskraft och att man vill nå i mål. Det kommenterar Karsten Sloth, analytiker på Jyske Bank, med anledning av flygbolaget SAS sparprogram för sitt spanska dotterbolag Spanair som presenterats tidigare under onsdagen.

Planen innebär bland annat att Spanair skär ned 900 fulltidsanställningar och i september samt oktober månad hålls 15 flygplan på backen. Den väntade intjäningseffekten under 2009 är 90 miljoner euro. (ur euroinvestro.se)


Ur http://svenska.yle.fi 21/8

Det spanska, olycksdrabbade flygbolaget Spanair har på senare tid varit utsatt för många fackliga stridigheter. Spanairs fackförbund SEPLA hävdar att bolagets personal arbetade på gränsen för vad de orkade...
Enligt SEPLA, som citeras av den spanska tidningen el Mundo, har Spanair brist på mekaniker och piloterna har till och med tvingats utföra mekanikernas arbete vid genomgång av flygplan.


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards