Alla inlägg den 23 februari 2009

Av Anna Drangel - 23 februari 2009 09:23

Såg lite av debatten mellan Maud Olofsson och Mona Sahlin igår. Det handlade om Saab-krisen. Denna kris bland kriser. Maud är på som en ettrig bäver och Mona håller tillbaka som en ledsen labrador.


Vissa menar att det inte är någon idé att satsa på ett företag som ingen längre vill köpa bilar av (läs Alliansen och andra experter). Andra tycker att det är samhällsansvaret som bör väga tyngst (läs Sossar och Saab-folk). Det kan mycket väl vara så att satsa pengar på Saab är som att slänga pengar i ett svart hål. Det finns ingen botten. Men, å andra sidan, har inte regeringen ett ansvar i att se till att de människor som blir arbetslösa får en någorlunda meningsfull sysselsättning. Det Mona mellan raderna säger när hon pratar om stöd till Saab är att "hålla dom under armarna". Det är en ganska tydlig bild som visar att det är inte lönsamhet som kommer i första rummet den närmaste framtiden. Det är konstgjord andning och det är inte något hon heller sticker under stol med. Vad man i framtiden kan göra av en modern Saab-fabrik kan ingen svara på. Det skulle kunna bli vad som helst. Men just nu kan det inte bli annat än just en tillfällig lösning. Det spelar ingen roll vad som produceras där nu - ingenting kommer ju att sälja i dessa mörka av de mörkaste tiderna.


Vad jag stör mig på när det gäller Mauds och Alliansens tillvägagångssätt gentemot företag och samhällsmedborgare i stort är att de så ofta hänvisar till att "marknaden" ska reglera sig själv. Jag anser inte att en regerings huvudsakliga uppdrag alltid ska ligga i att marknaden ska kunna profilera. Snarare borde en stat fungera som något som verkar för medborgarnytta. Visst ska budgetar hållas, affärsplaner upparbetas, system effektiviseras... men det får inte gå överstyr. Jag anser att deras enorma städiver nu går ut över vårat "mänskliga kapital".


Försäkringskassan till exempel, skulle effektiviseras så till den mån att man helt glömde bort människan. Ärenden skulle gå snabbare med det nya datasystemet. "Kunderna" skulle själva kunna anmäla sig genom datasystemet. Länken mellan en speciell handläggare och människan skulle försvinna. Datorn skulle ta över. Vad hände? Datasystemet fungerade inte som det skulle. Både handläggarna på Försäkringskassan och människan ute i samhället led.


Dessutom har Alliansen gjort förändringar på socialförsäkringsområdet vilket innebär att handläggarna har fått alltfler nya regler och uppgifter att hålla reda på.  När Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsministern, ställs mot väggen i (DN 31/1-09) och tillfrågades hur regeringen kunde låta en myndighet "grundstöta" somd en gjort svarade hon: Jag tycker inte att Försäkringskassan har grundstött. Jag kan inte säga att medarbetarna gör ett dåligt jobb. Nej kära Cristina, det är inte medarbetarna du ska skylla på. Det är det nya systemet och alla nya regler som har applicerats på handläggarna som inte fungerar - dvs i slutändandan är det din och regeringens politik som inte har fungera i detta fall.


Jag lite rädd när jag hör Maud gå på i ullstrumporna om hur regeringen ska ta sin hand från Trollhättan. Hon sa tidigare i radion (P1) att regeringen väntar på att ett nytt affärsförslag ska komma upp så de kan titta på det. Men Maud, när du pratar om att du "inte vill spela med skattebetalarnas pengar" så låter det som att hela denna fråga om Saabs framtid ska bära eller brista i detta nu. Du resonerar som en riskkapitalist som först vill se en fungerande affärsplan från partners som vill gå in i Saab. Du låter mer som en VD för företaget Sverige AB än som en del av Sverige Coop. För någonstans handlar det ju faktiskt om människor. Och frågan är då - hur mycket dyrare blir det för regeringen att gå in med stödåtgärder till Saab för några år framåt, än att låta dem falla. Jag kan inte komma med några uppgifter, men nog måste det kosta på att låta arbetarna gå på 80 % a-kassa, familjer tvingas lämna hus och familjer splittras. Kan det inte ens vara läge att låta fabriken rulla på om än så bara för några år - tills konjunkturen vänder? Om inget av glädje då har kommit fram av att låta fabriken vara igång - får man väl ta ett senare beslut om nedläggning då. Kanske har arbetarna ivarje fall det lättare att hitta nya jobb då.


Forts. följer...Telefonen ringde...


Jo var var jag? Det är väl själva sättet Alliansen styr Sverige på, som jag stör mig på. Det är inte längre människor vi nu pratar om utan kunder. Vi pratar om skattebetalarnas pengar som om de vore en riskkapitalists kassakista. Vi pratar om staten som om de vore ett AB. Som om Maud egentligen jobbade för ett typ Investor och inte för medborgarna i staten Sverige.


Ja, ja nog raljerat. Jag kanske är helt ute och cyklar när det gäller Saabs framtid. Men nog borde det gå att hitta sätt att utnyttja en modern fabrik till annat än biltillverkning om man nu hittar vad det skulle vara. Kanske minivindkraftverk för villor, eller en fabrik för "pimp my ride" alla sorters bilar. Eller för att göra små, små, små energisnåla elbilar, som både är säkra och snygga.

Hmmm, vi får väl se!



Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards