Alla inlägg den 16 maj 2010

Av Anna Drangel - 16 maj 2010 09:13

Vissa menar att det är upp till människan själv att få göra sina val här i livet. Det låter ju himla bra. Men funkar det? Ja, kanske om man placerar henne ensam på en prärie. Men det funkar mindre bra om man ska samarbeta i att se till vad som är bäst för framtiden och kollektivet. Det klassiska liberala synsättet - att varje människas val är en helt privat fråga fungerade möjligen i en tid då man såg på jorden som en oändlig resurs. Idag ser vi alla att denna resurs är starkt begränsad och att människan påminner mer om ett bestialiskt rovdjur än en lugn och fredlig varelse som lever i harmoni med varandra och djuren på jorden.


Det kan aldrig fungera att låta människor helt välja precis vad de själva vill. Människan är alldeles för självisk för att vara i stånd att välja något som är bra för framtiden. Det säger sig självt att det inte går att låta en människa som bara lever säg 100 år på jordens yta, göra val som påverkar jordens framtid i flera miljoner år.


När jag hör hur människor klagar att man vill höja skatten på bensin tänker jag just i de här termerna. Det är ju helt vansinnigt att ta hänsyn till dem. Hur fan ska vi någonsin kunna göra hållbara miljömässiga förändringar om vi inte gör obehagliga förändringar. Det ligger ju i själva sakens natur. En människas drömmar går ju i mångt och mycket ut på att exploatera jorden.


Det finns inom liberalismen en övertro på människans fria vilja och fria val. Inom den klassiska liberalismen är dina val en helt privat fråga. Men detta är ju en helt omöjlig ekvation i ett samhälle där det förväntas att man ska vara solidariska mot varandra och ta hand om sin miljö. Hur ska man låta alla människor göra precis som de själva vill. Det måste ju finnas regler och påtryckningssätt, annars är vi ju helt ute och cyklar (vilket i o för sig vore bra i dessa tider).


Detta att folk är sig själva närmast, gör det i stort sett omöjligt att förena den klassiska liberalismen med en miljömässigt hållbar framtid. För detta krävs nämligen tvärtom att människan tvärtom får ett rejält perspektiv på sig själva för att det hela ska fungera.


De flesta människor vill maximera sitt uttag av jordens resurser. Målet är att leva i överflöd. Det säger sig själv att jorden inte kommer att klara av detta.


Kan man verkligen då tro att människan själv är så rationell så att hon själv inser detta och gör något åt det? Nej, knappast. VI står som sagt oss själva närmast. Och vi är extrema egoister. Då behövs det regler och lagar som styr våra val. Det funkar inte att var och en ska göra sina egna privata val i alla frågor - ivarje fall inte ur ett miljömässigt perspektiv.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards