Direktlänk till inlägg 2 september 2011

Väktare som misshandlat hemlös på Sergels Torg...

Av Anna Drangel - 2 september 2011 07:38

  


Läser i DN om väktarna som använt övervåld för den hemlösa som de försökt få att lämna tunnelbanan. Han var tydligen rätt aggressiv själv, men det säger sig själv att väktare inte ska kunna använda det sorts våld vi tydligt och klart ser på bilderna. 


Väktare har tydligen rätt att använda ett visst våld om personen ifråga "stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna". Här verkar det som om det är väktarna som mer utgör en fara för den allmänna ordningen än den hemlösa. När ett vittne försöker stoppa våldet från väktarna åker ju han ju själv på några rapp av batongen. Och när det gäller den allmänna ordningen verkar det enda störande inslaget i dessa bilder väktarna som slår. De som står runt omkring tror jag inte känner sig speciellt rädda eller tacksamma för väktarnas insats, utan är mer där för att titta på spektaklet. 


Prövningen i rätten ska bl a avgöra om det finns ett särskilt behov av att hålla ordning på platsen ur allmän synpunkt. Ja, den "allmänna synpunkten" måste väl i det här fallet tillägnas de vittnen som står runtomkring och chockande beskådar övervåldet (eller kanske t o m i vissa fall gillar det). Hursomhelst. Hoppas att detta blir en rättvis rättegång ur det allmännas synvinkel och inte genom polisers och ordningsvakters något vinklade synvinkel.


Nej, vi kan inte ha en massa wannabee-poliser i väktaruniform som springer runt och utövar övervåld. Om inte den här väktaren stängs av från sin tjänst så undrar jag hur rättsväsendet funkar när det gäller brott begångna av lagens egen arm. Vi får hoppas att mobilfilmerna och vittnena på bilden är tillräckliga bevis. Och förresten - är inte vittnet som försöker ingripa och själv blir slaget ett tillräckligt bevis?


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13563151.ab




 
 
Ingen bild

Opartisk för stunden

2 september 2011 08:19

För att klargöra så rör det sig om ordningsvakter och inte väktare vilket gör en rätt stor skillnad i sammanhanget då väktare inte har mer befogenhet än gemene man medans ordningsvakten delar en del polisiära befogenheter som ger dessa rätt att använda sig av våld för att bl.a kunna avlägsna personer med stöd av ordningslagen och PL§13.

Med det sagt så är det inträffade extremt beklagligt och OM det gått till på det sätt som aftonbladet vill framställa det så hoppas jag verkligen att personen ifråga blir dömd då sådana här händelser enbart är till men för hela yrkesgruppen och skadar förtroendet för hela institutet ordningsvakt. Tyvärr så är ju alla ordningsvakter dumma i huvudet bara för att en gör bort sig. Undrar varför detta inte är tillämpbart på t.ex snickare?

Men, det kan ju dock förhålla sig som så att personen ifråga faktiskt sträckte sig efter en kniv, var aggressiv, försökte sparkas och bitas och därmed inte kunde beläggas med handfängsel på ett säkert sätt varvid vakterna kände sig nödgade att bruka batong för att på så sätt få personen att ge upp. När då någon ur en ganska stor grupp människor går in och lägger sig i ingripandet (som för vakterna på plats antagligen upplevdes som både jobbigt och stressande) och inte lyder uppmaning att backa så är det förståeligt och med laga stöd tillåtet att använda batongen för att uppmaningen att backa ska efterlevas.

Jag hoppas bara att folk kan vänta med att dela ut sin dom över den här vakten i synnerhet och alla andra i allmänhet tills dess att mer fakta än en artikel i Aftonbladet kommit fram.

Anna Drangel

3 september 2011 18:06

Ja, det enda man hade att gå på här var bilderna och vittnen. Men visst - man ska inte döma för tidigt...

 
Ingen bild

Rebecca

3 september 2011 02:22

Det heter Ordningsvakter. hade varit fantastiskt om sveriges största tidning och svenska folket någonsin kunde få in det innanför sina trångsynta pannben. Det är skilland på väktare och på ordningsvakter. Skillnaden får du goolga.

Ha ett bra liv

Anna Drangel

3 september 2011 18:07

Det ska jag göra;)

 
Anders Magrioteli

Anders Magrioteli

3 september 2011 11:15

Jag hoppas att det blir en fällande dom och att det blir en hård påföljd.
Att misshandla någon som ligger ned, samt att denne redan har ett antal fullvuxna män som håller fast/blockerar dennes rörelsefrihet, är inget annat än övervåld.
Jag hoppas även att väktaren som oprovocerat ger sig den ende personen i folkmängden som ägde civilkurage, får stå till svars.
Inte undra över att folk på gatan inte vågar ingripa.
Men - statistik och historik visar att ordningsvakter sällan fälls för övervåld, eller våld överhuvudtaget. Så jag är skeptisk till en fällande (sträng) dom.

Trist reklam för Stockholm

http://https://www.facebook.com/magrioteli

Anna Drangel

3 september 2011 18:05

Vi får hoppas att det blir en rättvis dom!

 
Ingen bild

Jannica

6 september 2011 16:01

När det gäller vittnet som fick ett slag över benen, han var framme flera gånger tidigare som inte visas på filmen. Han drog och slet i vakterna, samt hotade att döda dem. Så jag förstår att de ilsknade till. Mannen på marken slog och bet mot ordningsvakterna och stoppade ner händerna i fickorna. Eftersom han är känd för att gå med kniv, och bara ett par dagar tidigare hade en stor kniv på sig, blev vakterna oroliga och bad honom visa händerna. Mannen brydde sig inte, trots flera tillsägelser. De försökte handfängsla honom, men eftersom han började bita efter dem så kände vakten till slut att han inte hade något annat val än att använda batongen.

Anna Drangel

6 september 2011 19:24

Som vittne har du säkert ett annat perspektiv till händelsen. Själv var man ju inte där så man har ju bara bilderna att gå på.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards