Alla inlägg den 12 februari 2008

Av Anna Drangel - 12 februari 2008 10:55

Läser på en blogg; "Äntligen är Paris Hilton fri efter sin långa tid i fängelset."

Gissa hur många dagar det blev?














Svar: 4 dagar.

Av Anna Drangel - 12 februari 2008 09:53

Alla har vi någon gång hört hennes namn. Det har skrivits drösvis av artiklar om den svenska kvinnan som efter 25 år fortfarande sitter bakom lås och bom i ett kaliforniskt kvinnofängelse. Men 25 år är en lång tid - även om det handlar om mord. Nu var det inte hon som sköt. Det var hennes pojkvän. Men hennes försvarsadvokat hoppade på lindrigare straff om hon erkände och det gjorde hon.


Det är möjligt att även Annika trodde sig få ett kortare straff om hon tog på sig skulden och spelade the victim. Men hennes naiva hållning var förgäves. Inte ens efter 25 år verkar det som att hon ska bli frigiven.


Det är inte det att jag tänker på Annikas fall speciellt ofta. Men när det dyker upp ibland i media, kan jag inte låta bli att fundera hur det amerikanska rättsväsendet fungerar. Är det godtycke det handlar om när man låter henne sitta inne så länge som 25 år och ännu utan hopp om benådning.


Anledningen att låta henne sitta inne så lnge kan ju knappast vara för att avskräcka knarkare. Typ: jag ska nog inte mörda någon för då kan jag få lika långt straff som den där svenskan Annika. Eller beror det på någon omvänd stolthet...? Ingen ska tro att vi amerikaner är pussys som lyssnar på lilla Sverige när det handlar om en knarkarbrud och polismördare.


12 års fängelse tror jag räcker långt i avskräckande syfte om det är vad de amerikanska politikerna är ute efter. För människor som hamnat på samhällets skuggsida (tunga heroinister) betvivlar jag dock starkt att detta resonemang skulle ha någon som helst verkan. Kan inte den där superhjälten Arnold Schwarzenegger bevilja henne nåd nu? Han har ju ivarje fall mandat för det och är tillräckligt mycket hjälte för att slippa känna sig liten. Vad som än ligger bakom beslutet att låta henne sitta kvar så är här länge får det väl ändå vara nog nu (letar efter ordet nog på tyska men det enda som kommer upp är genau).


Kanske Reinfeldt kan ringa Arnold och köra med resonemanget "Det ska löna sig att vara snäll i fängelser...?

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards