Direktlänk till inlägg 7 november 2009

Hedersvåld - det finns i svenskar också

Av Anna Drangel - 7 november 2009 09:29

Det är många som upprörs över den fruktansvärda hederskultur som innebär att en kvinna kan mördas av sina släktingar om hon beter sig på ett opassande sätt. Det mest fruktansvärda är väl att det är allmänt accepterat även i rättsinstanser i dessa länder där denna praxis utövas..


Vi tror att vi är så förskonade från den här sortens våld i Sverige. Men det är vi inte riktigt. Det dör många kvinnor varje år pga av att män har blivit dumpade och inte riktigt klarar av den skammen. De känner sig så in åt helvete förnedrade att de tar livet av sin exfru eller sambo. Detta är egentligen inget annat än hedersvåld. Ofta görs det i en akt av total desperation och ilska, men lika ofta är det planerade mord. Män som förföljer sina exkvinnor år efter år är inget annat än en sorts hedersvåld som existerar på våra breddgrader. Man kanske inte skulle kalla det hedersvåld, men man kanske skulle kalla det ett "sätta kvinnan på plats-våld". Hon ska inte tro att hon är något. Hon ska inte tro att hon får göra vad hon vill. Hon ska veta vem som bestämmer i familjen. Säger hon emot riskerar hon att bli slagen. Går hon bakom ryggen, kan hon riskera att bli mördad. Mönstren är desamma.


Det var inte länge sedan en kvinna som blev med barn utan att vara gift, var en skam för sin familj. Inte länge sedan alls ska vi veta.


Vi tror vi svenskar är så bra. Att vi är så jämlika och att det inte förekommer hedersvåld här i Sverige. Men samtidigt som vi klappar oss själva för bröstet, dör många kvinnor just av våldet från en man som tycker hon inte gör som hon borde göra.


Skillnaden är väl att vi i Sverige har tydligt sagt ifrån att vi inte accepterar detta sorts våld. Männen som slår och mördar sina kvinnor bli satta bakom lås och bom. Förhoppningsvis. För även svenska domstolar har ansett det förmildrande att det "skett inom familjen". Och det var inte så jävla länge sedan som kvinnor var en mans egendom. Även här i Sverige. Så vi ska inte vara så himla sturska och tycka att vi är så mycket förmer än de som mördar inom ramen av hedersvåld.


Därför är det så viktigt att vi i Sverige blir hårdare i bedömningen av våld mot kvinnor, som misshandel, våldtäkt och mord. Det ska inte vara en förmildrande omständighet att slagen skedde inom hemmets lyckta dörrar. Det är när vi börjar se mellan fingrarna på denna typ av förtryck som vi går åt fel håll.


Hedersvåld låter så himla illa. Det är inte en heder det handlar om. Det borde hete skamvåld istället. Män mördar för att de inte vill känna sig förnedrade, känna sig små och överkörda. De tar till våld för att det är det enda sätt de känner till för att visa styrka. De visar för sig själva vem som är herre på täppan. Men de misstar sig. Ett uppror låter sig inte kvävas pga detta. En längtan efter frihet och rättvisa låter sig inte stoppas. Det är bara att titta sig runt i världen och se hur revolutioner poppar upp igen och igen. Envåldshärskare dräps tillslut.


Det var en forskare som hade en teori varför så många svenska kvinnor blir utsatta för misshandel och våldtäkter. Hon sa att Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst när det gäller frihet och jämställdhet för kvinnor. Detta skapar en friktion som gör att många män upplever att kvinnan har fått för mycket att säga till om. Att det går för snabbt fram. Att det är för att sätta kvinnan på plats som våldet används i form av misshandel och våldtäkter. 


I mina öron låter det bisarrt, men det kanske ligger något i det. Om man tittar på våldet i Kongo, eller varför inte under kriget i Bosnien, så var systematisk våldtäkt ett sätt att sätta ett folk på plats. Om man säger att detta folk är kvinnor så är det ju detta det handlar här i Sverige också. Ett sorts krig. Ett krig mot kvinnors fri och rättigheter.


Då skulle isåfall total underkastelse från svenska kvinnor innebära att våldet och våldtäkterna minskar? Ja, kanske. Men det är definitivt inte den vägen vi ska gå. Det är viktigt att våld  kvinnor som blir våldtagna och misshandlade. Det få inte gömmas undan, utan måste uppmärksammas. Att media skriver om det.


Om en larmcentral meddelar en polisbil om kvinnomisshandel i någon villa i närheten, är det viktigt att de tar dessa larm på allvar. Även om de kanske oftast blir så att kvinnan säger att hon inte blivit slagen. Titta bara på målet i Papa Dee för att inse vad en kvinna kan göra för någon hon älskar. Men vi hjälper inte kvinnor i framtiden genom att visa att man kan försvara sin man på det viset. Man hjälper kvinnor genom att ta våldet på allvar - för vad det egentligen handlar om. Ett förtryck.



 
 
Lina

Lina

7 november 2009 10:08

Jättebra skrivet!

http://levmer.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards