Alla inlägg den 3 juli 2007

Av Anna Drangel - 3 juli 2007 11:52

Läser i AB att artisten Dilba blivit portad från att flyga med US Airways. Hon blev stoppad på Arlanda och säkerhetsvakten frågade henne vart hon skulle åka. Då tappade  sångerkan konceptet och sa typ; "vad tror du att jag ska spränga flygplan." Det står i artikeln att hon blev "rutinfrågad" av personal om var hon skulle åka. Men hallå! Det är inte alls rutin att fråga alla passagerare som ska till USA på Arlanda vart dom ska åka.


Men Dilba ser väl lite ut som en mellanösternterrorist om man kisar och vakterna på Arlanda kände säkert inte igen henne som Artisten Dilba (hon kanske var osminkad och hade glömt noppa ögonbrynen). Istället såg dom Dilba som al Fahira Mohammed el Torpedo. Dilba blev säkert irriterad av att hon pga av sitt utseende skulle bli stoppad - därav den beska kommentaren. Stackars Dilba.


I början av 80-talet när kommunisthetsen i USA hade en av sina otaliga glansperioder, reste jag med en svensk kör till USA. En av killarna i kören var konstnär och gick på Konstfack. Således hade han de normala attributen för den tiden, dvs långt hår och skägg. Gissa om han blev "rutinförhörd" när vi landade i New York. De undersökte hans stackars fiol med klåfingrar. Fiolen han skulle spela fina svenska folkvisor på. Dom trodde väl att han försökte smuggla hemliga dokument från Ryssland i den. Då var det buskiga rödblonda ögonbryn som gjorde att säkerhetsvakterna höjde ögonbrynen. Nu är det buskiga svarta. Tiderna förändras.

Av Anna Drangel - 3 juli 2007 11:06

Bertil Gustavssons skriver på DN debatt (1/7) om sin oförståelse kring hur vårat rättssystem fungerar. Hans fru mördades brutalt i trappuppgången till sin psykologmottagning i Halmstad. Mannen som varit kvinnans patient hade terroriserat henne under en lång tid då hon inte ville fortsätta sin behandling av honom. Bertils hustru fick tjata sig till besöksförbud.


Domen av mannen mildrades då man ansåg att mannen var för sjuk för att få livstidsstraff. Bertil frågar sig;

"Hur frisk måste man vara för att kvalificera sig för ett livstidsstraff?" Bertil anser att denna man måste kunna dömas till ett fullvärdigt straff, dvs livstids fängelse. Mannen var så frisk, skriver han, att han kunde ha en relation med en kvinna, sin familj och några vänner. Så frisk att han klarade av att följa reglerna om besöksförbud under en period, frisk nog att kunna ringa hotfulla telefonsamtal från telefonkiosker för att undvika identifiering.


Bertil skriver vidare;

"Tings- och hovrätten menade alltså att mannen var psykiskt sjuk, och att detta kort och gott var skäl nog för det kortare fängelsestraffet. Mijailo Mijailovic sitter inne på livstid. Är det för att han mördade en utrikesminister i Stockholm och inte en psykolog i Halmstad? Jag förstår inte skillnaden i dessa båda straffutmätningar. I en rättsstat ska domar vara begripliga! Domare ska, inte minst i sin kommunikation med brottsoffren, kunna motivera varför de väljer att döma som de gör."


Jag kan inte annat än hålla med Bertil. Han skriver klokt; "Zonen som öppnar sig mellan möjligheten att ostört begå ett brott och en otydlig och lindrig straffutmätning är för stor. Detta kan inte uppfattas på annat sätt än som en oacceptabel paradox."


Är det inte en paradox i sig att göra en så skarp gräns mellan att människor är friska eller sjuka. De flesta av oss är väl mer eller mindre galna. Är förresten inte alla som begår mord mer eller mindre galna? Är inte alla som slår sina fruar mer eller mindre galna. Är inte alla som plågar sina barn mer eller mindre galna? Visst kan man skylla på att "mannen var full", "killen tappade omdömet", "mamman förstod inte vad hon gjorde" mm mm. Men det spelar liksom ingen roll.


Alla som sitter på våra fängelser har någon form av psykisk störning eller ohälsa och skulle behöva vårdas själsligen. Det kan vara djupa sår i deras barndom, återkommande bakslag i livet, utanförskap bla bla bla...

Men om man resonerar som så att människan inte föds ond. Ja, då måste väl alla som begår allvarliga våldsbrott vara i ett tillstånd av tillfällig psykisk störning och således borde ingen kunna dömas till livstidsstraff.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=666571





Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards