Alla inlägg den 14 juli 2007

Av Anna Drangel - 14 juli 2007 08:19

Läser med stigande förvåning dagens debattartikel i DN om kvinnlig tronföljd. Per Andersson skriver bl a;

"Kungen har både i intervjuer och i remissyttrande till regeringen deklarerat att han hellre ser sin son som efterträdare, säkerligen inte för att han gillar sin dotter mindre utan av tre andra skäl. Som överhuvud för det kungahus i Europa som regerat längst utan avbrott har han ett intresse av att statschefsämbetet förs vidare inom ätten Bernadotte, vilket med traditionellt synsätt innebär på manssidan. ..Därmed är det endast kungen personligen som kan hindra en för hans egen institution förödande expansion."


Herregud låt Victoria bli vår kommande statschef med samma makt och inflytande det innebär för en kung och statschef idag. Låt henne få gifta sig med den hon älskar. Hon skulle bli en vacker och stark drottning och fungera som förebild för många kvinnor. Låt Daniel ha en begränsad makt och Victoria fungera som en statschef - som en kung.


Om ett folkligt kungahus innebär att även prinsar och prinsessor får gifta sig med den dom älskar är det ett kungahus helt i min smak. Jag har förresten aldrig förstått det där. I sagornas värld (som i Askungen) kan en liten sotig kvinna (slav) av folket bli prinsessa. I vår stela mansdominerande värld vill man tydligen behålla dessa värden. Makten utgår från männen. Mannen fattar besluten. Mannen väljer - kvinnan blir vald.


Om Victoria hade varit man och "tvingats" gifta sig med någon kvinna från något annat kungahus hade han ivarjefall kunnat skaffa sig en älskarinna. Det är inofficiellt helt legitimt. För en drottning däremot... Förödande.


Per Andersson menar att typ kreti och pleti kan bli statschef om Daniel kan bli det. Att monarkens makt kommer att spridas ut till folket i stugorna och att det är orättvist. Varför skulle det vara mer orättvist än att monarken föds in i maktens boning?

Med tanke på hur många utomäktenskapliga "kungliga bebisar" som har fötts i Sverige genom tiderna pga av våra kungars vidlyftiga sexliv... Vem vet.. kanske det visar sig att Daniel Westling faktiskt bär på "kungagener" ändå.


Vår nuvarande kung som själv fick välja en kvinna av folket som han älskade, måste ju tilllåta sin egen dotter få göra samma sak. Om det krävs att det blir grundlagsändringar för att låta en kvinna så samma makt som kungen och tronsföljden få utgå från henne, må så vara. Låt detta få bli i såfall.


Bilden ovan lånad från: http://www.mhstyger.se/shop/index.php?cPath=25







Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards