Alla inlägg under februari 2008

Av Anna Drangel - 8 februari 2008 08:51

Alliansens budord är att det ska löna sig. Det ska löna sig att arbeta - det ska löna sig att plugga. Det ska helt enkelt löna sig att anstränga sig. "Man" vill ha lön för mödan. För dom som inte klarar att rätta sig in i the money-making-industry detta kommer det tyvärr att löna sig mindre. "Såklart" kanske ni säger, men frågan är vad som ligger i begreppet löna sig. Vad är det egentligen som vi i dagens värld ser som värdefullt?


Tänk om Alliansens slogan kring betygen i skolan istället varit "det ska vara kul att plugga!"... Nej, det där låter ju inte speciellt konservativt och myndigt. Det låter snarare som något en socialdemokratisk "flumskola" skulle kunnat hitta på. Att något är kul innebär väl också per automatik att det är onyttigt och att barnen lär sig mindre. Ska inte det som är viktigt och betyder något helst vara lite jobbigt och göra lite ont.


Ibland hör man människor ifrågasätta vad vissa saker i samhället "ska vara bra för". Det kan t ex handla om ett ifrågasättande kring de bidrag som staten ger ut i kulturstöd för små obskyra teatergrupper, som sedan i efterhand visat sig "inte ha lönat sig". Eller andra bidrag som delas ut hej vilt och utan krav på återbäring. Enligt dessa ekonomiska rationalister är detta totalt bortkastade pengar. Men är det verkligen det? Vem bestämmer vad som lönar sig för? Är det bara pengar det handlar om?


Det verkar som om vissa människor ser allt genom ett ekonomiskt pengafilter. För dessa människor har endast det som lönar sig i reda pengar ett existensberättigande. Hellre måla hötorgskonst som de flesta ser vad det är och där du kan få en slant att köpa mat för, än att måla något abstrakt och introvert som majoriteten inte förstår sig på... eller...? Hellre göra tv-program som Idol eller Postkodlotteriet som folk faktiskt tittar på och som bringar annonsintäkter, än att göra dyra dokumentärer som bara ett fåtal tittar på. Låt allt här i livet mätas genom hur mycket pengar det genererar! Vare sig det är sprit, spel eller allmänt horeri.


Hur skulle ett samhälle se ut om man hårddrar detta att allt ska löna sig? Där endast verksamheter och människor som drar in pengar får "finnas kvar".  Där pengar och endast pengar upphöjs till den förnämsta måttstocken på vad som är bra i ett samhälle.


Tänk istället om vår tids budskap skulle vara;  "det ska löna sig att vara snäll". Nja, det skulle nog inte göras så mycket affärer som det görs idag om man hade den inställningen. Eller "det ska löna sig att tänka goda tankar" -  nej knappast. Det handlar ju om att ta plats och armbåga sig fram här i livet. Det är dessa beteende som premieras i vårt samhälle. Ju mer högljutt, desto bättre!


Det är motsägelsefullt det där med pengar, för ibland handlar ju faktiskt vinst om att vilseleda, utnyttja och skaffa sig fördelar på andras bekostnad. Det kallas ju till och med "vinstutnyttjande", vare sig man utnyttjar människor, maskiner eller naturen.


Måste man inte tänka om lite? Ska det som idag inte kan värderas i pengar inte få vara värt någonting? Ska ting inte vara värt något förrän man satt en prislapp på det?  Ta luften t ex. Utsläppsrätter har gjort industrier och företag uppmärksamma på att miljön också har ett "värde" och först då är något man ska respektera och ta hänsyn till. Eller ta hushållsnära tjänster. Ett arbete som förr gjorts "gratis" av i första hand kvinnor har plötsligt fått ett värde.


Det är väl helt enkelt så. Saker, natur och människor får först ett värde när prislappen är satt. Men vilka står bakom dessa marknadskrafter och kan dessa krafter ha ett moraliskt och etiskt omdöme? Eller är det utom vår kontroll?


Det är viktigt att arbeta. Arbetet gör dig fri. Det spelar liksom ingen roll hur du gör det. Bara du tjänar pengar. Om du sedan lurar på folk saker dom egentligen inte vill ha spelar ingen roll. Det enda som betyder något roll är den ekonomiska vinsten. Allt ska mätas i pengar. Alliansen gör allt de kan för att förstärka denna utvecklingslära, när de går på i 180 och menar att allt ska "löna sig". Du tillåts helt enkelt inte ha ett människovärde om du inte kan generera pengar.






Av Anna Drangel - 5 februari 2008 07:54

Drömde att jag var förflyttad bakåt i historien. Jag stod på en stor utegård. Det stank av avföring och folk var klädda i trasor. Jag hade en liten bebis i famnen som jag hade försökte klä varm i trasor. Jag hade lagt henne på en bänk medan jag skulle tvätta.


Det var ett ståtligt stenhus som omgärdade gården. I ena hörnet låg toaletten. Eller toalett var väl att ta i. Det fanns ingen ordentlig dörr och inget tak. När man satt därinne kunde folk se in där från husets högre våningar. Jag drog mig för att gå dit. Medan jag tvättade sjöng jag högt för mig själv. Jag var lycklig.


I fortsättningen av drömmen var jag en fin flicka. Jag hade en långklänning på mig och gick uppför en svängd trappa var på väg in i samma hus utifrån. Vid min sida följde en man. Vi bar på gevär. Vi skulle in på gården och skjuta prick mot en tavla. När jag gick förbi den andra kvinnan som stod på gården neg hon. Någon sa mitt namn och jag hette tydligen Hübinette i efternamn. Jag ägde huset, men jag var inte lycklig.

Av Anna Drangel - 4 februari 2008 07:46

I Aftonbladet (4/2) kan vi läsa att polisen i Portugal backar om att paret McCanns skulle kvarstå som misstänkta.


"– Vi borde kanske ha gjort en annan bedömning, medger den portugisiske polischefen Alipio Ribeiro."


Undra hur mycket betalt han fick för att säga det...


Ja ja

Av Anna Drangel - 4 februari 2008 07:11

Nu har det hänt igen att en flicka "ramlat" från en balkong. Hon dog. Hur många flickor ramlar ut från balkonger och dör i Sverige varje år? Ska man sluta hyra ut lägenheter högre upp än 2 våningar till invandrarfamiljer?


Det stör mig något otroligt att dessa människor förmodligen kommer undan straff. I Sverige måste vi visa att vi inte accepterar hedersvåld. Att vi inte accepterar kvinnlig omskärelse och andra övergrepp.


I Sverige får ingen dömas om man inte är hundra procent övertygad om att personen är skyldig till brott. Fine. Men i dessa fall - balkongfall - måste det finnas något sätt att komma åt förövaren. Dvs flickans familj.


Igår såg jag en oerhört intressant film om kvinnor i Indien - "De kastlösa". Den handlade om kvinnor som föds in i prostitution. I en familj bestående av ca tolv släktingar var det bara två som arbetade. En dotter fick ta emot fyra till fem män om dagen och ha sex med dem.


När hon fick sin kund lämnade hela klanen huset och väntade utanför. Hon försörjde alltså hela konkarongen. Hennes far, farbror, bror, mamma m fl satt där utanför och tuggade på något medan hon låg inne på en filt och utsattes för den ena efter den andra. Den andra som jobbade i familjen var den prostituerade systerns brors fru. Hon slet häcken av sig på fältet.


De som kommer till de kastlösa prostituerade är oftast från högre kaster. Egentligen får de inte röra kastlösa. De blir så att säga "smittade" av deras orenhet. En av de prostituerade berättade att det värsta är att när hon precis blivit påsatt av någon torsk och erbjuder honom ett glas vatten efteråt, kan han inte ta emot det. Hon är ju "oren" . Däremot är det okej att sätta på henne.


Snacka om fruktansvärt. Jag blev så upprörd när jag såg det här reportaget att jag bara satt och svor. Tvi faan. Tvi, tvi faan.

Av Anna Drangel - 1 februari 2008 12:05

Det är helt otroligt att Europas köttlobby (usch vilket äckligt ord) försöker stoppa brasilianskimporterat kött. Hörde en debatt på radion igår mellan en företrädare för svensk köttindustri och en återförsäljare av brasilianskt kött från företaget North Trade.


Den europeriska sidan menar att de brasilianska exportörerna inte följer samma strikta regler och rutiner för att hindra olika smittor hos nötkreaturen. Men det där är BULLshit. De brasilianska köttet är förmodligen tio gånger bättre än det europeiska och har aldrig haft samma problem med smittor som det europeiska.


Det är konstigt med gubbarna som håller varandra bakom ryggen inom EU. Dom tycker att det är helt okej att polska arbetare ska få komma till Sverige och jobba för miniminiminilöner som slår ut de svenska arbetarnas möjligheter att bibehålla samma lön, samtidigt som det är helt i sin ordning att stoppa importerat kött från Brasilien för att det hotar de europeiska köttproducenterna.


Av Anna Drangel - 1 februari 2008 11:41

Det är en riktigt svår fråga det här med fildelning. Jag tror inte jag känner någon som inte har fildelat. Jo, det skulle väl vara mamma då - men hon har inte ens en dator.


Många anser att det inte är värre att fildela än när man som man "gjorde förr" - spelade in låtar från exempelvis radion på kassett. Skillnaden är ju att man idag kan nästan skapa en identisk produkt från ursrpunget. En kassett var ju aldrig något som kunde konkurrera med själva CD-skivan.


Det jag vänder mig mest emot är att fildelare ska kunna tjäna pengar på andras musik. I Aftonbladet (31/1) kan vi läsa att de som startade Pirate Bay framhållit att de inte tjänar särskilt mycket pengar på annonsörerna på hemsidan. "Istället är det ideologiska skäl – en liberal syn på upphovsrätt - som driver dem". Fy fan vad mycket skitsnack! Det är ju bara att titta på deras varunamn Pirate Bay - vad står det för? Ja, vad gör en pirat?

Det är det här jag vänder mig emot - det kan inte vara lagligt att människor gratis ska kunna tjäna pengar på en internetplattform som distribuera andras musik utan att dessa musiker får ett ruttet öre.


Jag kan däremot tänka mig att man kanske ska kunna bränna av en CD som man lånat av en kompis. Det skulle vara ungefär detsamma som att spela in en kassett. Men problemet här ligger just i att reproduktionen eller kopieringen av ett digitalt medie över till ett annat inte direkt har någon åldringsprocess.


Nej, sätt dit Piraterna och se till att man ivarje fall inte ska kunna tjäna pengar på att använda andras upphovrättsskyddade material.









Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards