Alla inlägg den 10 augusti 2007

Av Anna Drangel - 10 augusti 2007 12:36

Läser just nu boken "Sjuka Pengar" av Peter Rost. Den svenske läkaren som avslöjade världens största läkemedelsbolag för både det ena och det andra. En "whistleblower" med andra ord. Intressant. Även intressant att läsa om hans syn på svenska stora företagsjättar. Företag som i många fall "skörtar" upp statliga uppdragsgivare. Det är mycket som skulle behövas "städas" upp när det gäller karteller och monopol i Sverige. Tänker på bl a "Asfaltskartellen". Eller det ICA gör mot mindre leverantörer. Det privata vårdföretag gör mot olika kommuner. Och det som Peter skriver om i sin bok; hur läkemedelsföretag med hjälp av olika metoder tillskansar sig växande marknader. Det är inget den inte ont anande pensionären tänker på när han tar sitt femte piller för dagen. Kanske utskrivet av en läkare som just nu sitter under ett solparasoll i Bahamas med en paraplydrink i handen.


Ibland stinker världen.


Av Anna Drangel - 10 augusti 2007 11:59

Det är ganska otroligt egentligen. Skickade för ett halvår sedan in en idé om ett "låtskrivarprogram" till olika produktionsbolag. Programmet hade titeln "Hitmaker" och skulle vara ett program där låtskrivare skulle ha chansen att få spela upp sina alster. En tävling för gamla och unga, för fula och snygga. Här skulle inte utseendet bedömas, utan låtarna.


Döm om min förvåning när jag ser på Kanal 5 att de söker medverkande till den nya talangtävlingen "Hitmakers". Hur kul känns det? Det är inte första gången jag och en kompis har varit runt på olika produktionsbolag och presenterat idéer som vi sedan ser har blivit lite vingplockade (idéerna alltså). Det är klart att vi är medvetna om hur lätt programidéer snos. En del idéer kan också vara ganska allmängiltiga och fler kan ha haft dom, men åndå... Det känns lite som att det är helt jävla meningslöst att överhuvudtaget gå runt och presentera några idéer alls. Vilket upphovsättsligt skydd har man egentligen? No what so fucking helst!


Ett produktionsbolag varnade oss för att gå runt och presentera idéer. "Ni är bra naiva ni, sa dom... Ni vet inte hur lätt dom snos!"  Det svåra är hur faan man ska skydda sig. Visst kan du skicka idéen till dig själv i ett rekommenderat brev, men mot dessa jättar lär du inte ha en chans ändå. Det hela är som ett Moment 22.


Tänker på tjejen Anneli Hellström som introducerade det nya nikotinfria snuset. Där kan man verkligen snacka om att bli söndertsmulad av de stora tobaksjättarna. Swedish Match version av det tobaksfria snuset "Onico" var snarlikt hennes "No-nico", både vad det gäller utseende och namn. Nu har det ju tydligen blivit förlikning sedan tobaksjätten stämt henne!!! Excuse me!!! Stämt henne?


Men hon fick säkert en riktigt stor fet summa pengar kan jag tänka mig. Förmodligen tillräckligt för att hon aldrig mer ska behöva jobba.


Ovan: Första sidan på det synopsis vi skickade runt till olika produktionsbolag för ett halvår sedan.


Kanal 5:s faktiskt ganska oskäliga avtal du måste skriva på för att få kunna vara delaktig i Hitmakers;


Upplåtelse av rättigheter m m

... "Genom att ladda upp en Inspelning ger du Kanal 5 en i tiden obegränsad, icke exklusiv, licens att framställa exemplar av och att tillgängliggöra för allmänheter hela eller delar av din Inspelning, oavsett mediabärare eller territorium. Kanal 5 har även rätt att använda Inspelningen i marknadsföring med anknytning till HITMAKERS. Vidare äger Kanal 5 även rätt att göra ändringar i Inspelningen och att upplåta eller vidareöverlåta rättigheter enligt detta avtal till tredje part. Dessa rättigheter upplåtes utan krav på ersättning från Kanal 5."...




Av Anna Drangel - 10 augusti 2007 09:17

Vad hände med rapporteringen om jordbävningen i Jakarta, Indonesien? Den bara försvann. Det är sådär med vissa nyheter tycker jag. Dom försvinner, men själv går man och undrar. Vad var det som hände egentligen? Har försökt söka lite, men kan inte hitta så mycket fler ledtrådar. Här är ivarje fall en sida om jordbävningar som uppdateras kontinuerligt.

http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/


En annan intressant sida för den som är intresserad av åskoväder;


http://www.startsidan.org/syd.php 

Av Anna Drangel - 10 augusti 2007 08:42

Läser med stigande förvåning om att utbrända nu inte ska få sjukskrivas. Helst inte en enda dag, enligt socialstyrelsen läser jag i DN.


Om personen har betydande sömnsvårigheter kan det tydligen göras undantag. Och jag som har hört att utbrända mest är trötta hela tiden. Dom har inte direkt några sömnsvårigheter. Var ska dom sova nu då om dom ska vara på jobbet hela tiden? I fikarummet? I motionshallen? Eller kanske i lunchrummet när de andra jobbar?


Det har nyligen rapporterats att folk sjukskriver sig mindre. Jo, det är väl bra det, men tänk på att det är inte säkert att den som inte sjukskriver sig inte är sjuk.


Åh, detta är så typiskt Sverige. Det är lite som det där med att äta 6-8 skivor bröd om dagen. Man kan undra vilka Socialstyrelsen var sponsrade av då. Man kan undra vilka de är "sponsrade" av idag!


Förslag till ny informationskampanj från Socialstyrelsen;


Sju sjuka sjömän från Shanghai ska skötas av sju sköna sjuksköterskor från Skellefteå. "Ska de skjutas eller skötas", undrar sköterskan.

Vad tror du?


Socialstyrelsen rekommenderar att friskskriva alla sjuka från och med nu. Undantag görs för de riktigt sjuka - dom kan skjutas istället.

Av Anna Drangel - 10 augusti 2007 08:19

Inte är den speciellt vacker. Den ser ut som något elektriskt man opererar in i kroppar. Eller ett avloppsrör som sticker upp. Överhuvudtaget den drastiska formen med glas fyllt av ljus i kontakt med vatten känns onaturligt. Om man vill blanda in lite österländskt tänkande i det hela är det inte helt lyckat att blanda eld och vattenelement på det viset.


Att placera ett stort metall/glasobjekt mitt i Riddarfjärden känns som att gå fel väg. Är inte Stockholm kallt som det är. Det behövs fler "varma" byggnader.


(Bilden kapad från DN). 

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards