Alla inlägg under mars 2008

Av Anna Drangel - 9 mars 2008 12:21

SVT pressar mjölkkossan Melodifestivalen till max. Men tyvärr finns det inte tillräckligt starka låtar och artister för att fylla deltävling efter deltävling. Inte för att det inte skrivs tillräckligt med bra låtar i Sverige, utan för att melodifestivalen är en incestuös institution.


Men svenskarna verkar köpa detta koncept med hull och hår. Låtarna på melodifestivalen paketeras som om de vore musikaliska kronjuveler. Som om de redan vore hitar som kommer att spelas av framtidens musikkonsumenter. Knappast. Dessa låtar är slit och slängvaror. Kopior från något kändare märke - men med knapparna och blixtlåsen lite flyttade för att det inte ska verka för uppenbart. Dessutom börjar de noppa efter tredje spelningen. Knapparna lossnar och de krymper i tvätten. Vore de importerade från Kina skulle de inte komma över tullgränserna.


Ingen ska få mig att tro att låtarna som väljs ut att delta på något sätt är de bästa. Nej, här gäller det att känna rätt personer och få rätt artister att vilja sjunga dem.


E-type och The Poodles i all ära. Jag gillar verkligen killarna, men låten de sjunger...? Eller ivarje fall den engelska texten på den stinker.


Att Carola tar detta på så blodigt allvar visar också hur sjuk Melodifestivalen är. Det handlar alltså inte om hur bra låten de sjunger är - de handlar om vem som sjunger den, verkar hon resonera. SÅ med andra ord - om man inte röstas vidare är man slut som artist eller...? Det kan inte handla om att låten inte passar i sammanhanget?


Såg lite igår av tävlingen och måste säga att Sibel eller vad hon nu hette som tävlade mot The Poodles faktiskt hade en stark låt. Och tjejen kan sjunga! Men hon är ju smal som en anorektiker... Trodde nästan hon skulle fladdra iväg när de satte på vindmaskinen. Kan inte någon låta henne äta upp sig på lite McDonaldskost och pasta innan finalen?


Ja, faktiskt, av de låtar jag hittills hört var den låten lite egen - hoppas hon vinner.  


Av Anna Drangel - 8 mars 2008 09:21

Idag är det den internationella kvinnodagen. Det är nog inte så många som höjer på ögonbrynen. Jorden fortsätter snurra runt sin egen axel och vi fortsätter i gamla hjulspår. Vi matas av flaschiga trender och symboler som verkligen inte är speciellt "kvinnovänliga". Tänker på hur mycket vi motverkar och förolämpar oss själva som kvinnor och människor när vi bara intresserar oss för skönhet och det yttre.


Funderar vad som skulle hända med hela kvinnosaksdebatten i Sverige om vi tjejer kunde samverka mer över olika gränser. Man kan ju fråga sig ibland vad en överklasstjej från Östermalm har gemensamt med exempelvis en invandrartjej i Tensta... Jag tror ändå att det finns mer som förenar än som inte gör det. I varje fall borde vi samarbeta mera för det är ju vår gemensamma framtid det handlar om i Sverige och i världen i övrigt.


Ofta handlar jämställdhet om mod. Mod att våga säga ifrån, mod att våga gå emot konventioner, mod att våga följa sitt hjärta. Detta är grundläggande för jämställdheten. Vare sig du vågar säga emot din direktör till pappa att du inte tänker gå på högskolan, din chef/din man att du inte ställer upp på vad som helst - eller om det handlar om vem du ska gifta dig med.


Modet att våga göra annorlunda.


Vi tjejer behöver ge varandra det modet. Vi behöver ge varandra det självförtroendet. Hjälpa varandra och stötta varandra.


Fick ett inlägg från Tugba Tunc, efter att ha skrivit om hennes fall här på min blogg - ni vet den svenska tjej som blev skjuten med ett hagelgevär i Turkiet efter att ha vägrat gifta sig med en släkting.

http://annadrangel.bloggagratis.se/2007/03/#98406

http://www.pelafadime.se/Tugba.htm

Jag blir jätteglad av att hon har skrivit en kommentar här och hoppas att det kan bli en ändring när det gäller rätten till rättshjälp.


hej! jag vet inte vad jag ska säga till er som verkligen e så medkänsliga o bryr er ville bara att ni ska veta att jag e så tacksam att så många människor stödjer mig o står på min sida.när ja sökte i google så såg jag den hemsidan o ville kolla in o såg era kommentarer. Jag ösnkar att alla kunde vara lika mänskliga som ni e:) tackk för allt o sköt om er kramar Tugba


Jag vet att det inte är mycket jag som ensam person kan göra - men det är säkert många som upprördes över Tugbas historia.



Historiska fakta


1845 Lika arvsrätt för kvinnor och män.
1858 Ogift kvinna över 25 kan få bli myndig efter domstolsbeslut. Gifter hon sig blir hon åter omyndig.
1859 Kvinnor får rätt att inneha vissa lärartjänster
1864 Mannen förlorar lagstadgad rätt att aga sin hustru.
1870 Kvinnor får rätt att ta studenten som privatister
1873 Kvinnor får rätt att ta akademisk examen med några få undantag
1874 Gift kvinna får rätt att bestämma över sin egen inkomst.
1884 Ogift kvinna blir myndig vid 21 års ålder.
1901 Kvinnor får rätt till fyra veckors ledighet, utan lön, vid barnafödande.
1918 Reglementeringen av prostituerade avskaffas.
1919 Alla kvinnor får kommunal rösträtt och blir valbara till kommun och landsting.

1921 Kvinnor får allmän rösträtt. Gift kvinna blir myndig vid 21 års ålder. Kvinnan och mannen blir likställda i den nya giftermålsbalken.
1922 De första fem kvinnorna börjar arbeta i riksdagen.
1935 Lika folkpension införs.
1937 Straffbarhet för offret för incest avskaffas.
1938 Preventivmedel tillåts.
1939 Förvärvsarbetande kvinnor får inte avskedas på grund av havandeskap, förlossning
eller giftermål.
1947 Första kvinnan in i regeringen, Karin Kock.
1950 Båda föräldrarna blir förmyndare för barnet.
1960 SAF och LO beslutar sig för att inom en femårsperiod slopa de särskilda kvinnolönerna.


Imorgon ska jag till Naturhistoriska och titta på våra håriga förfäder. Det ska bli väldigt intressant. Undrar om grottkvinnorna någonsin irriterade sig över att inte grottmännen hjälpte till mer i "hushållet"? Säkert!


Av Anna Drangel - 7 mars 2008 08:19

Man kan tycka att ett jämlikt samhälle ska ha jämlika bidrag och jämlika villkor. För de flesta familjer ser inte verkligheten sådan ut. Det är oftast mamman i hushållet som står för den allomfattande planeringen. Det är dessutom hon som oftast har lägst lön och jobbar deltid för att få tid för barn och familj.


Om barnbidraget då delas innebär det att hon måste fråga sin man om dessa pengar för olika inköp. Om det då redan är så att han ger henne en "hushållspeng" varje månad för att han tjänar mest, kanske han anser att hon borde klara sig på mindre pengar...


Jag vet att detta låter bisarrt idag 2008, men jag tror att det är så det ser ut i många familjer.


Okej, barnbidraget föreslås nu delas lika mellan föräldrarna, men om man nu ska vara så jämlik - borde man inte då också i rimlighetens namn införa delad föräldraförsäkring? För när ska annars mannen få tid att gå ut och shoppa barnkläder???





Av Anna Drangel - 5 mars 2008 09:24

En bank i Holland stoppar utdelandet av spargrisar till sina kunder, eftersom man är orolig att stöta sig med muslimer. Jag undrar i mitt stilla sinne hur ett ting, ett djur i plast eller porslin kan bli så stötande för någons trosuppfattning att ett företag blir tvunget att ta bort det från sitt sortiment. Grisen är en urgammal symbol i västvärlden för välstånd. Vildsvinet var väl det enda djur som våra håriga förfäder verkligen komma över när dom var riktigt utsvultna. Det känns ju hur naturligt som helst.


Det är väl egentligen inte hela världen vad för djur man sparar pengar i. Kunde man kanske ha en kossa istället, eller en hund som skäller varje gång du matar den eller varför inte en kamel med två springor på ryggen - en puckel för enkronor och en puckel för femkronor...


Om en spargris väcker sådan anstöt hur blir det då med olika grisens framtid som gosedjur? Eller för tv-program med "grisinslag". Kommer t ex the Muppet Show också få stryka på foten för att Miss Piggy har en för framträdande ställning...


Jag undrar hur muslimer och judar ser på oss barbariska svenskar, som vissa av oss fortfarande äter grisfötter!!! Kan det bli mer osmakligt måste en de tänka.


Här är ett alldeles färskt recept på grisfötter. Receptet är hämtat från nätet och det finns 1390 träffar på "recept grisfötter".


  • 8 st grisfötter
  • Till varje liter vatten:
  • 5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn

Men det är sant.


Men vadå, ska man ändå döda djuret får man ju hedra det med att faktiskt dött för din och min skull. Att då bara äta de bästa delarna vore ju verkligen att häda inför djurguden.






Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards