Alla inlägg den 8 maj 2008

Av Anna Drangel - 8 maj 2008 06:24

Varför tror så många att allt kommer bli bättre bara för att de statliga företagen ägs privat. Vad skadar det att staten äger Apoteket, Posten, SJ och Systembolaget? De krafter som vurmar för de "fria marknadskrafterna" upprepar det gamla mantrat att det blir bättre för konsumenterna om konkurrensen är fri. Hmmm... det där har vi hört förut. Kan någon säga vad som blivit så mycket bättre sedan delar avTelia privatiserades? Förutom att de numera är svindyra och att de vägrar dra telefonledningar till folk som bor "för långt bort". Dvs där det inte lönar sig.


Tänk om det blir samma sak för posten om den privatiseras. Marknadskrafterna går före nyttoaspekten. Bor någon stackare för långt bort i obygden får han helt enkelt om möjligt nöja sig med lite reklam under vindrutetorkarna. Posten har inte längre råd att bära hem posten till honom längre - det blir för dyrt.


För att inte tala om vad som kan hända med Apoteket. De stackare med konstiga sjukdomar som kräver dyra mediciner får nu betala mer eller mindre själva betala för sina hjälpmedel och mediciner. Om dom överhuvudtaget går att få tag på. Är dom en liten grupp - ja, då kanske deras medicin helt försvinner, för att det inte längre lönar sig för Apoteket att ta in den.


Också har vi det där med Systembolaget. Det bävar jag mest för. Folk är förmodligen så dumma så de tror att det fria valet skulle öka. Jo tjena, om med det fria valet menas att svenskarna i 180 fritt ska kunna supa ihjäl dig. Eller om du anser att ditt fria val består i att kunna köpa en cheapo vino tinto på macken. Ha, ha, jag tror att många kommer att bli så besvikna när de märker att istället för att kunna välja på en mängd olika varumärken och sorter, kommer det istället bara kunna välja på några få hos återförsäljarna. De enda som möjligtvis välkomnar detta är fyllona. De brukar ju köra de billigaste märket först. De kommer säkert att välkomna att sitta utanför OK istället och suga på ett av OK's egna helrör.

På Ica säljs förstås i storstilad manér deras egna vin - en vanlig billig sort som de satt sitt eget klistermärke på och så ett av Icas Ecovin förstås. Jodå, självklart kan du köpa dubbel-boxen "Icas Egna Hemkörda" på Ica-Maxi.


Varför är folk så emot statligt ägda företag? Det handlar ju bara om att VI - FOLKET, tjänar pengarna istället för att extremnäriga ägare skär och skär i verksamheten.


Kalla mig vad ni vill, men titta på vad som hänt med Ica kontra Konsum. Det är lustigt att Konsum (som när jag var liten kallades kommunistaffär i de överklassdelar jag är uppväxt i), numera har bättre sortiment än Ica. Konsum hade mest sitt egna märke Konsums blåvita då när jag var liten. Ibland visste man knappt vad som gömde sig i de blåvita konservburkarna som alla såg likadana ut. Idag är det Ica som står för likriktigheten och den mördande enfalden.


På Aftonbladets egna lilla klickmarknadsundersökning svarar så många som 36% av läsarna - "sälj rubbet" om företag som posten och apoteket. Kan någon av dessa människor ge mig ett gott skäl varför dessa företag ska säljas ut? Och kom inte dragandes med att det blir bättre valfrihet eller billigare för kunderna. Den har vi hört förut...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards