Alla inlägg den 2 juli 2008

Av Anna Drangel - 2 juli 2008 10:07

Ibland när jag sitter på bussen och tittar på en busschaufförs arbetsförhållanden tänker jag att dessa är bra mycket tuffare än en pilots. Okej... du "landar" inte bussen vid varje hållplats, men i övrigt är det ett arbete där det handlar om att ta fram färdmedlet utan att någon skadas och att personer kommer från A till B. Du har ingen autopilot du kan slå på och inte heller gå på toaletten under färd. Du har inga flygvärdinnor som kommer fram till dig med kaffe och wienerbröd. Nej, istället har du griniga passagerare, hotfulla ungdomar och kissnödiga barn.


Jag beundrar busschaufförer - manliga som kvinnliga. Man vet ju själv hur tufft det kan vara att köra i stadstrafik - och detta är i bil. Nu pratar vi istället ett "pansarskepp" som ska tas igenom igenkorkade gator i rusningstid.


Jag står fullständigt bakom deras kamp att de privatanställda chaufförerna åtminstone ska ha samma villkor som de kommunalanställda. På Kommunals hemsida skriver man:

Busstrejken är ett faktum, och det bussarbetsgivarna och Kommunal är oense om, är framför allt fyra saker.
- Elva timmars nattvila, det är en självklarhet på resten av arbetsmarknaden, och borde vara det för en bussförare också.
- Kortare tid mellan första och sista arbetstid, det som i bussbranschen kallas för ramtid. Kommunal vill att ramtiden sänks till 13 timmar.
- Samma anställningsformer i avtalet som redan finns i lagen om anställningsskydd.
- Samma löneökning som de kommunalt anställda bussförarna redan fått.
Alla fyra kraven landar på samma grund, i konkurrensneutraliteten. Det vill säga att företag på den privata sidan ska konkurrera med bättre skötta företag mot dem kommunal trafikföretagen, inte med lägre löner och sämre villkor.


Det där sista är intressant. Vissa politiker verkar ju mena att ökad konkurrens på marknaden ger mer i fickan för de anställda. Nej, detta visar tydligt på det sätt vilket de privata bolagen konkurrerar på. Sättet för företag att bli mer "effektiva?" på marknaden handlar i huvudsak om deras förmåga att dra ner på de anställdas löner. Det är på detta sätt de kan konkurrera.


Att samma sak skulle gälla för de privata vårdinstanserna inom kommunerna är något som jag misstänkt sedan länge. När kommunerna ska få mer konkurrens för att exempelvis ta hand om gamla pensionärer betyder "effektivisera" - dra ner på personal och deras löner, samt kvaliteten på maten. Kanske inte i alla fall, men är detta inte tillräckligt tydligt för att fler än jag ska se mönstret...


(Bilden plockad från evamojje.files.wordpress.com/.../bo01buss_72.gif)

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards