Alla inlägg den 14 januari 2008

Av Anna Drangel - 14 januari 2008 12:22

Läser i DN om att isarna vid våra glober smälter snabbare än vad vi någonsin kunnat ana. "Det är som att dra ut korken ur en vinflaska", säger
Eric Rignot från NASA till DN. Vad han menar exakt fattar jag inte. Jämförelsen känns lite konstig. Den enda jämförelsen jag kan tänka är att vi människor måste vara helt aspackade som beter oss som vi gör.


Det är inte konstigt. Konsumtion och längtan efter överflöd finns hos oss alla. Det är helt enkelt för lätt att förstöra jorden. Och det finns inte några marknadsmässiga krafter att kämpa för jordens överlevnad. Det är helt enkelt inte lönsamt. Inte tjänar jordens "försvarsadvokater" några pengar på de dom gör! Titta på alla aktivister, miljökämpar och dom som kämpar för en bättre och mer hållbar värld - tjänar de några pengar? Knappast! Därför är det så få som är intresserade av att jobba med sånt. Går det att kallas ett jobb förresten? Var är själva produktionskapitalet? Luft? Ha, vem kan sälja luft?


Det sägs i DN-artikeln att jorden har blivit extremt varm flera gånger förut i historien, där de flesta djurarter dog ut. Det kanske är våran tur nu. Vi har förgiftat jorden tillräckligt länge. Det kommer nog några andra liv efter oss också.


En sak som jag funderar över lite då och då är det Annika Lantz ska prata om idag i sitt program. Det där om att konsumtionen minskar i världen. Kanske beror det på att vi människor håller i plånboken för att vi ser en kommande lågkonjunktur, eller också handlar det om (som Annika så riktigt påpekar) att vi människor är trötta på konsumtion. Men då kommer frågan. Hur ska hjulen snurra utan konsumtion. Det är ju själva kärnan i vårat marknadstänkande. Utan konsumtion stannar hjulen - vi går in i en ännu djupare spiral av depression, fler blir arbetslösa osv osv. Men finns det inte annat vi kan tjäna pengar på än produkter? Det finns så mycket produkter överallt att man fullkomligt dränks i överflöd. Borde inte detta vara tiden då kulturen borde blomstra. Då teatermänniskor, musikmänniskor och andra underhållare äntligen får lön för mödan. Människor som tidigare köpt 8 nya mobiler per år för skojs skull, kan nu gå och konsumera upplevelser. Det vore ju en trevlig utveckling.


Men då kommer ju folk börja ställa krav på underhållarna. Vi kommer i framtiden få se kravmärkta stand-up komiker, kravmärkta teatrar, och kravmärkta biofilmer. Ja, men det kanske inte vore så dumt ändå.




Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards