Alla inlägg den 22 januari 2008

Av Anna Drangel - 22 januari 2008 20:38

I USA ser vi nu resultatet av överbelånade bostäder och ett folk som inte längre är lika köpbenägna. I Europa och Sverige ser vi hos vissa finansmäklare, att överbelåningen på aktier har ökat. Upp till 15% på några veckor enligt en mäklarchef på Nordnet. (DN 22/1)


Den ekonomiska krisen har inte riktigt slagit igenom här i Sverige, men det är bara en tidsfråga innan vi får se ett minskat köpbeteende även hos svenska konsumenter. Jag tror vi ser en ordentlig nedgång på den ekonomiska världsarenan som kommer att sluta med en riktig kallsup sådär i mars någon gång. Men sedan kanske det är köpläge igen.


Om det amerikanska folket slutar köpa krims-krams prylar från Asien kanske detta inte är bra för tillväxten i Asien och resten av världen, men nog måste man säga att vi har alldeles för mycket tingeltangel-prylar som vi egentligen inte behöver - vars produktion faktiskt belastar miljön.


När det amerikanska folket har satt på sig "miljöglasögonen" kommer vi se stora skillnader i vad som tillverkas och konsumeras. Asien blir den nya tillväxtmarknaden med behov precis dom vi själva har haft i så många år, medan vi i Europa och USA kanske ser en tillbakagång till sånt som hembakat, hemstickat, hemtillverkat - då vi avfärdar allt som har med det nyrika att göra.


Istället blir modet precis det vi ser i t ex Odd Mollys klädkollektion. En hemstickad ylletrend. Ett mode som kommer att gå hand i hand med vad som skulle kunna jämföras med 30-talets depression. Men denna gång väljer vi att göra det med flit. För miljöns skull.


Ja, det är vad jag tror att vi kommer att få se mer av. En stor trend av människor som vänder sig ifrån slit-och-släng mentaliteten. Som satsar på sånt som är hållbart och återanvändbart.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards