Direktlänk till inlägg 14 augusti 2009

Piratpartiet står på vingliga ben

Av Anna Drangel - 14 augusti 2009 08:22

Hörde att Piratpartiet nu även ska kandidera i kommunvalen. Hörde deras partiledare Rick Falkvinge uttala sig på radio. Han menade att Piratpartiets syn på människors rätt till integritet och statens insyn i människors privatliv (som dom är sådana motståndare till) även kan appliceras över på kommunnivå och kan genomsyra alla frågor.


Som exempel tog han upp det enligt honom oerhört negativa att man i västra götaland nu kan se varifrån en person har rest inom kollektivtrafiken. Hmm... det trodde jag redan att man kunde se. Och i ärlighetens namn, vad skulle det spela för roll om man visste var någon hade rest ifrån om det inte handlade om brottsutredningar. Hur kan man dra upp detta som något som en viktig fråga i ett val. Det borde finnas viktigare frågor.


Ibland inbillar jag mig att den typiske Piratpartietväljaren mest är orolig för att staten ska ha insyn i att han sitter och surfar på olämliga porrsidor mest hela dagarna och att han laddar ner både det ena och det andra som 1. inte är något han vill skylta med och 2. förmodligen är upphovsrättsskyddat.


Jag menar det är ju inte statens vilja att sitta och jaga smårunkare ute i landet. Det är ju inte därför man från statens sida vill kunna ha lite mer koll på vad som sänds via nätet. Det är mest ett sätt att hitta personer som vill spränga allmänna byggnad, döda så många som möjligt och möjligtvis hitta de som håller på med grov barnporr.


Vanliga Svensson har inte mycket att oroa sig för. Det finns alltför många människor ute i landet för att man ska kunna jaga alla som sitter och laddar ner olämpliga sidor.


Däremot tycker jag att det är bra att det förs en debatt om upphovsrätten. Det är nyttigt. Min gräns går vid att personer tjänar pengar på andras upphovsrättsskyddade material utan att återgälda dom ekonomiskt. Dvs att en sajt står till förfogande för andra att ladda ner upphovsrättsskyddat material, samtidigt som man själv tjänar stora pengar på reklam mm för denna sajt.


När det gäller rädslan för att staten ska jaga oliktänkande ser jag som måttligt realistisk. Visst - vem vet vem som en dag ska ta över makten i Sverige. Men om en skumraskregering skulle ta över makten, lär de hitta vägar att söka rätt på oliktänkande och oppurtunister ändå. Det spelar ingen roll vad vi lagstiftar om nu.


Så, piratpartiet lär snart falla. Precis som Ny Demokrati en gång gjorde. Eller för att inte ta Junilistan.  Piratpartiet är snart ett minne blott.  Upp som en sol - ner som en pannkaka...



 
 
Ingen bild

PMyran

19 augusti 2009 09:21

Tycker du ska läsa detta: http://scriptorium.se/josh/2009/08/10/till-rent-mjol-folket/

 
Ingen bild

PMyran

19 augusti 2009 09:27

Jag tycker det är bekymmersamt att vi bygger upp 1984 systemet i "fredstid" och under demokratiska former utan att ha ett reellt hot att försvara oss mot som motiverar detta massavlyssnande. Om så en illasinnad part kommer till makten så finns redan systemet där med alla möjligheter till missbruk. Om det inte fanns på plats kanske denne på förhand skulle avslöja sin gömda agenda genom att försöka införa systemet. När han väl kommit till makten är det ju som säger lite enklare att införa systemet, därför ska det vara omöjligt från början...

 
Ingen bild

Nisse

19 augusti 2009 10:24

Jösses... finns det fortfarande människor som "argumenterar" som du? Jag trodde att vi passerat den fasen för länge sedan, ungefär ett år sedan faktiskt.
Jag föreslår att du läser in dig på ämnet innan du gör dig till åtlöje igen.

 
Ingen bild

Grå

19 augusti 2009 14:22

Låt mig nämna några bland de som uttryckt sin allvarliga oro över vad i stort sett samtliga riksdagspartier driver på när det gäller övervakning. Sveriges enda professor i underrättelseverksamhet, Amnesty, Advokatförbundet, Journalistförbundet, Säpo, Datainspektionen, och många, många fler.
Det finns ganska många anledningar till denna oro. England har idag extremt många övervakningskameror, det har inte påverkat antalet brott eller antalet uppklarade brott. Tyskland har övervakning av telefonsystemet (ett liknande implementeras snart här) och folk vågar inte längre tala förtroligt med sin advokat över telefon. I Danmark har mediaföretagen tillåtits snoka för att leta efter upphovsrättsbrott med följden att hundratals oskyldiga stämts på helt godtyckliga belopp (Ipred har också kommit här).
Men det där är småsaker. Det faller ned på skyddet av själva demokratin. En av demokratins hörnpelare är nämligen den fria opinionsbildningen, en annan är rätten att granska makten och en tredje är yttrandefriheten. Övervakning av medborgarna tar bort mycket av dessa.
Låter kanske inte så farligt, eftersom det inte tycks som om dagens politiker skulle göra något heldumt som att införa diktatur eller liknande. Eller? Det har hänt förr i ganska många länder där demokratins grunder börjat ruckas på, och kan du lita på politiker som sitter där om 10 år?
Historien har tydligt visat oss att en demokrati bara består då dess grundvalar om integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet upprätthålls kompromisslöst. Men samtliga dessa är idag under allvarligt hot från just våra riksdagspartier. Inte för att de vill något ont, utan för att de inte vet bättre.

 
Ingen bild

miranda

20 augusti 2009 08:21

Du har all rätt att ha dina åsikter och dina uppfattningar. Det respekterar jag.

Du måste respektera att det finns en stor del vanliga svenskar som inte VILL bli övervakade alls, oavsett motivation.

Det strider mot regeringsformen 2 Kap. 6§ att övervaka och ingripa i medborgares privata korrespondens. Därtill har varje människa rätt att slippa känna sig förföljd och är skyddad av svensk lag mot åsiktsregistrering.

"FRA-lagen är enbart en ny kostym för åsiktsregistrering med ännu mer utvecklad teknologi samt omfattande ”frihet” att sätta näsan i dina brev samt telefonsamtal."
Läsvärt -> http://tinyurl.com/l4kcwq

Att du tror det kommer falla som en pannkaka får stå för dig. Jag ser att de har aldrig behövts så mycket som just nu.

Att använder begrepp som "smårunkare" som sitter hemma i skymundan som en slags skamligt exempel på de som vill vara ifred, det är bara sorgligt att du använder en sådan låg retorik. Vad du så moraliskt högtravande menar att såna "dåliga" människor minsann förtjänar att övervakas och deras åsikt att vilja vara ifred borde inte räknas då de "antagligen" (ren ogrundad spekulation) sysslar med (enligt dig) moraliskt tvivelaktiga aktiviteter.

Då skall jag berätta för dig att de förtjänar rätten till ett privatliv lika mycket som dig och alla andra, oavsett om de "smårunkar" eller inte. Att döma folk på förhand så, helt utan grund, och sedan motivera övervakning av desamma människor påminner om ett tydligt 1400-tals tänk.

Mycket låg form av retorik du använder.

Ps. Att använda ordet "ju" implicerar att det du menar skulle vara allmänt vedertagen kunskap eller faktum. Då du inte representerar staten i någon form, eller har någon insyn i något av de övervakningsfilter som radioanstalten eller SÄPO använder talar du rakt ur nattmössan. Därför bör du undvika såp billiga retoriska knep som att använda ordet "ju" för att lägga mer "vikt" i dina helt ogrundade argument.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards