Alla inlägg den 14 augusti 2009

Av Anna Drangel - 14 augusti 2009 08:51

Förstår fullkomligt om Uggla och Dylan blir förbannade för dålig ersättning från Spotify. Så många människor tror att låtskrivande är något man gör med lillfingret. Att artister tjänar för bra. Bara för att man inte kan "ta på något" behöver inte betyda att det inte är mycket värdefullt. Tankar och idéer - är i det samhälle vi är på väg in - inte mycket värt. Det ska gå att ta på något, för att det ska vara värt något, verkar många resonera. Således kanske man har mer förståelse för författare vars böcker kommer ut i en form man kan ta på. Däremot är musik något som fladdrar ut i etern. Inget man kan ta på - inget värt i kronor.


Är det så att man ska kunna väga något för att det ska vara något värt?


För tillfället ser jag en trend att vi går in i en period där bara det som man kan "typ väga" är något värt. Utbildningar som filosofi, samhällsvetenskap, annan humaniora går bort. Istället ska man välja tekniska och ekonomiska utbildningar. Ur dessa skapas verkligt värde, verkar många resonera.


Uggla är en musiker som kommer att gå till historien likt en Bellman. Han är en Sveriges största låtskrivare. Jag förstår honom fullkomligt. Alexander Bard tycker Uggla är en gammal grinig gubbe. Det är möjigt, men han är bra mycket mer legend en Alexander Bard någonsin kommer bli. Alexander Bard må vara geni på sitt sätt, men inte när det gäller låtskrivande. Detsamma går för Ulf Ekberg. De är snart bortglömda. Ugglas musik kommer däremot bestå i århundrande.


Det ska ju inte vara så att folk tjänar pengar på att lägga ut andras låtar utan att återgälda artisterna ekonomiskt. Om Spotify tjänar pengar på artisterna, ska de ge ordentligt tillbaka. Annars blir ju bara Spotify  ett annat  Pirate Bay.

Det var väl inte det som var meningen?

Av Anna Drangel - 14 augusti 2009 08:22

Hörde att Piratpartiet nu även ska kandidera i kommunvalen. Hörde deras partiledare Rick Falkvinge uttala sig på radio. Han menade att Piratpartiets syn på människors rätt till integritet och statens insyn i människors privatliv (som dom är sådana motståndare till) även kan appliceras över på kommunnivå och kan genomsyra alla frågor.


Som exempel tog han upp det enligt honom oerhört negativa att man i västra götaland nu kan se varifrån en person har rest inom kollektivtrafiken. Hmm... det trodde jag redan att man kunde se. Och i ärlighetens namn, vad skulle det spela för roll om man visste var någon hade rest ifrån om det inte handlade om brottsutredningar. Hur kan man dra upp detta som något som en viktig fråga i ett val. Det borde finnas viktigare frågor.


Ibland inbillar jag mig att den typiske Piratpartietväljaren mest är orolig för att staten ska ha insyn i att han sitter och surfar på olämliga porrsidor mest hela dagarna och att han laddar ner både det ena och det andra som 1. inte är något han vill skylta med och 2. förmodligen är upphovsrättsskyddat.


Jag menar det är ju inte statens vilja att sitta och jaga smårunkare ute i landet. Det är ju inte därför man från statens sida vill kunna ha lite mer koll på vad som sänds via nätet. Det är mest ett sätt att hitta personer som vill spränga allmänna byggnad, döda så många som möjligt och möjligtvis hitta de som håller på med grov barnporr.


Vanliga Svensson har inte mycket att oroa sig för. Det finns alltför många människor ute i landet för att man ska kunna jaga alla som sitter och laddar ner olämpliga sidor.


Däremot tycker jag att det är bra att det förs en debatt om upphovsrätten. Det är nyttigt. Min gräns går vid att personer tjänar pengar på andras upphovsrättsskyddade material utan att återgälda dom ekonomiskt. Dvs att en sajt står till förfogande för andra att ladda ner upphovsrättsskyddat material, samtidigt som man själv tjänar stora pengar på reklam mm för denna sajt.


När det gäller rädslan för att staten ska jaga oliktänkande ser jag som måttligt realistisk. Visst - vem vet vem som en dag ska ta över makten i Sverige. Men om en skumraskregering skulle ta över makten, lär de hitta vägar att söka rätt på oliktänkande och oppurtunister ändå. Det spelar ingen roll vad vi lagstiftar om nu.


Så, piratpartiet lär snart falla. Precis som Ny Demokrati en gång gjorde. Eller för att inte ta Junilistan.  Piratpartiet är snart ett minne blott.  Upp som en sol - ner som en pannkaka...



Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards