Direktlänk till inlägg 20 augusti 2009

Kommentarer på mitt tidigare inlägg om Piratpartiet

Av Anna Drangel - 20 augusti 2009 12:09

Många har kommenterat min text om Piratpartiet. Många tycker det är synnerligen låg retorik att som jag skriva att en typisk piratpartietväljare är typ en smårunkare som sitter framför datorn, fildelar gratis och oroar sig för att någon ska komma på dom. Jag tror inte att de som röstar på Piratpartiet alls är så införstådda med vad huvudorsaken till motståndet hos kärnmedlemmar. Dvs att det kan finnas en gömd politisk agenda bakom många av de övervakningsmetoder som nu används och utvecklas. Låt mig säga så pass mycket att jag självklart inte skulle uppskatta om olika politiska åsikter skulle dokumenteras genom övervakning. Så är det dock redan.


Jag ska ta till mig de tips jag har fått om och återkomma senare om jag känner att jag blivit upplyst om något som gör att jag förändrar mina åsikter. Dock har jag inga moraliska tankar kring om någon sitter och runkar framför datorn.


Det som oroar mig när det gäller smygande samhällsförändring är när ex fackliga representanter känner sig trängda på en arbetsplats av sina överordnade. Eller när, som jag hörde på radion, en polismästare i norra Sverige inte skulle få ha kvar sitt politiska förtroenduppdrag i kommunen om han ville bli kvar inom polisen. Sådant skrämmer livet ur mig. Detta är något verkligt som händer just nu. Eller det faktum att så många människor väljer bort facket.


Ett övervakningssamhälle vill nog väldigt få ha. Om man inte jobbar mot terroristbekämpning, eller om man har ett företag och på det sättet kan styra sina anställda till att bli mer effektiva. Vanliga människor vill inte bli övervakade. Men vare sig det är en kamera i gatukorsningen eller poliser som står med fartkamera - så kvarstår det faktum att till viss del kommer vi alltid att ha/behöva viss form av övervakning.


Tänk er bilden från förr i tiden, när maskinskriverskor satt och skrev i en stor sal  - övervakade av en liten förman, med glasögonen längt ut på nästippen, som satt längt fram på en pulpet och övervakade alla. Klockan ringde och alla reste sig exakt samtidigt och gick på rast. Detta var då, idag är vi övervakade på våra jobb genom varje knapptryckning vi gör på datorn. Vi mäts på höjden, tvären och bredden och läggs in i statistiska system som räknar ut effektivitet och lönsamhet. Det är nästan lite som filmen "Brazil" ibland.

Detta är en utveckling som händer här och nu. Ingenting som vare sig Piratpartiet eller polisen kommer att kunna ändra på...


De mängder av information som varje sekund skickas fram och tillbaka mellan jordens alla hörn blir allt svårare att övervaka. Därför är det ju så att FRA har vissa kodsystem att söka rätt på det man vill stoppa, t ex  terroristattacker mm. Är det rätt eller fel? Om det kan stoppa några hundratals människor från att bli sprängda i luften skulle säkert många tycka det vore bra. Men om det istället vore för att stoppa Greenpeace aktivister från att sabotera för ett halvillegalt valjaktskepp skulle nog många tycka det var dåligt.


Det är extremt svårt att veta var gränsen ska gå, men om Piratpartiets ordförande drar som exempel på negativ övervakning, att man kan se vart någon åker med kollektivtrafiken, tycker jag det är en mycket liten företeelse från övervakarsamhället i det stora hela. Och ganska larvigt att ta upp som exempel. Han borde istället kritisera sådant som är verkligt allvarligt och händer just nu. Ett exempel vore att at upp det den där polischefen i norra Sverige råkade utför - dvs rätten att vara politisk utan att behöva bli uppsagd.


Men som sagt, jag tror inte gemene man av Piratpartiets väljare är speciellt insatta i detta om övervakningssamhällets negativa faror. Mer än då som jag skrev - för att dom är smårunkare som vill kunna fildela gratis.


Och förresten tycker jag namnet stinker. Piratpartiet för osökt tankarna till Pirate Bay eller Privatpartiet. Namnet får mig att associera till något som är olagligt, man tar av andra, individen i centrum inte kollektivet, alla ensamma på sin kammare, självklart en pirat med svart lapp för ögat, Johnny Depp's rollkaraktär, (dvs något som inte är på riktigt, något som är fake). Namnet ger mig helt enkelt negativa bilder och hittills har inte partiets politik heller fått mig på andra tankar.


Om man skulle gå efter "man är vad man äter" när det gäller politik och man tänker att Piratpartiet är vilka medlemmar dom har, känner jag mig väldigt långt borta från den typen av väljare.




 
 
Markus "LAKE" Berglund

Markus "LAKE" Berglund

20 augusti 2009 13:34

Hej Anna!

Det är möjligt att Piratpartiets väljare inte är "speciellt insatta i detta om övervakningssamhällets negativa faror.", men jag kan garantera att det är MER insatta än majoriteten av medlemmarna i de övriga partierna.

Själv är jag, ända sedan barndomen, centerpartist, men jag valde i Europaparlamentsvalet att rösta på det parti som bäst har förstått farorna med storebrorssamhället och potentialen i att driva en proaktiv informationspolitik.

Läs mer på min blogg varför:
EU-valet: (c) eller (pp)? - Dags för "Tough love"

Ha en bra dag!

http://lakonism.blogspot.com

 
Ingen bild

anonymous

20 augusti 2009 14:34

Samtliga motståndsrörelser i historien, som det varit något med, har varit, eller förklarats olagliga. Associationen till olagligt, när det gäller fri kommunikation mellan människor, får mig att undra i vilken grad du hyllar Storebror ?
Exakt, individen i centrum ! Inte kollektivet, som hyllades så i nazityskland, Kina, eller i allt trampande på människor i Sverige, från tvångssteriliseringarna, via fackföreningsrörelsen, till grundlagsstridig massövervakning.
Jag är 56 år, teknisk utbildning, ett ganska gediget urval av arbeten, och genom hela livet antifascist.
Och när det gäller dom som sväljer den lagstiftning som införs, ser jag dom som till varje pris vill vara "välanpassade", vilket priset än skall bli för mänskligheten.
Jag har ingenting gemensamt med sådana kräk, det är klarspråk om dessa. Dom äter spyor.
Sväljer vilka lögner som helst, i hoppet om att allting skall gå ut över andra.
Gamla tiders pirater hade åtminstone brutit sig fria, och var bättre än slaveriets och konolialismens "herrefolk". Men du anser kanske att dessa inte tog av andra ?
Eller att dagens herrar inte tar av andra ?
Där som ett enda litet exempel, alla normala krav på rättsäkerhet avskaffas, för döende bolags rätt att bedriva utpressning, och i praktiken göra människor till slavar för livet. Är inte det att ta av andra ?
Namnet är bra, för den som inte alltid står beredd att slicka makten i röven.
Det är dom som gjort så mycket vidrigheter mot mänskligheten.

 
samface

samface

20 augusti 2009 14:36

På samma sätt skulle man kunna tycka att socialister bara är latmaskar som vill ha högre lön och mer förmåner utan att anstränga sig mer. De flesta som röstar på sossarna är säkerligen inte heller lika insatt i vad socialism är och helt enkelt bara röstar på dem för att de lovar mer pengar i plånboken. Många av dem runkar nog också, eller vad tror du?

Men du, du har inte funderat på hur det framställer dig med den sortens argumentation? Jag tycker du skulle försöka diskutera sakfrågorna lite mer, du som är så insatt och inte runkar lika ofta.

http://bloggsam.mindrelease.net

 
Ingen bild

Grå

20 augusti 2009 17:11

Piratpartiet valde inte namnet på sig självt. Lustigt, men så är det.

Alltihopa började under renässansen med de handelshus som fått monopol på viss typ av handel. De personer som bröt mot det monopolet kallades "privateres" ("privatiärer" ungefär), något som snart förvandskades till "pirates" (och "pirater"). Det är sant att många av dessa pirater också ägnade sig åt blodigt sjöröveri, men långt ifrån alla. Vad som är okänt för de flesta utom insatta historiker är att de på sina fartyg också utvecklade en slags demokrati där de genom allmänna och likvärdiga val utsåg sina befälhavare och också kunde avsätta dem på samma sätt.

Genom historien har de som brutit mot monopol och liknande ofta fått benämningen pirater. De som tryckte böcker utan kyrkans tillåtelse, de som spred böcker i trots mot regenternas censur, de som spelade radio utan statligt godkännande (piratradio) och flera andra. Hollywood grundades faktiskt av "piratfilmande".

Benämningen kom senare också att användas mot den blandbandskultur och den privatkopiering av musik och som kom med kassettbanden och videobanden, och senare även till de som spred dataprogram via disketter. En viss kampanj kallades "Hometaping is killing music" och använde en döskalleflagga fast med ett kassettband istället för skalle, och i Sverige grundades Antipiratbyrån.

En grupp människor var trötta på att något de faktiskt betalade för att ha rätt att göra (kassettersättning, något som alla fortfarande betalar på all form av tom lagringsmedia, ex. hårddiskar) och därmed genererade inkomster till upphovsrättsinnehavarna samtidigt av mediaindustrin lobbades för att bli olagligt. Gruppen tog till sig kassettbandsdöskalleflaggan och parodierade på vad de kallades och på APB och kom att kalla sig Piratbyrån.

Några personer från Piratbyrån kom senare att grunda The Pirate Bay, som snart dock blev självständigt. Men benämningen "pirater" stod nu fast. Inom Piratbyrån diskuterades också mycket politik.

Mängder med människor väntade på att ett piratparti skulle bildas. Och det gjorde det också, men inte av Piratbyrån utan av Rick Falkvinge. Idag finns det piratpartier i över 30 länder, även om det Svenska Piratpartiet och det Tyska Piraten Partei är de som kommit längst.

 
Ingen bild

Grå

20 augusti 2009 18:38

De flesta medlemmar av Piratpartiet tror faktiskt inte att dagens politiker kör med dolda agendor och i hemlighet vill införa något slags 1984. Däremot ser vi att resultatet av politiken som drivs faktiskt går åt det hållet.

När det kommer till FRA är frågan ganska komplicerad. Det har framkommit att denna myndighet i årtionden brutit mot svensk grundlag (avslöjat av deras förra högst chef), och att den är direkt ineffektiv för det syfte den sägs ha (att hitta terrorism). Men det är komplicerat som sagt, hoppas någon annan går in mer i detalj här, eller att du själv letar efter fakta.

Just den polischefen du talade om råkade hamna i sitsen att han i sitt politiska engagemang hade en moralisk tystnadsplikt gentemot dem vars ärenden han berörde, men i egenskap av polis hade han en lagbunden rapporteringsskyldighet av exakt det som han alltså inte skulle föra vidare. Knivig situation som diskuterats en hel del inom partiet. Grundinställningen har varit att lagen borde ändras så att han inte skulle hamna i den situationen.

Jag vet inte vilka fördomar du snubblat över när det gäller vilka som röstat på Piratpartiet och är medlemmar, men du kan själv göra vissa undersökningar av rådata hos val.se (för röstningen) och hos Piratpartiets hemsida (för medlemsstatistik, tyvärr går det inte att jämföra med andra partier då de inte redovisar sådana saker). Några snabbfakta här dock.
* Det är sant att de flesta medlemmar är män, men flera av de mest framträdande är kvinnor.
* Det är sant att de flesta är yngre, men det finns en hel del medlemmar uppåt 50 och även ännu äldre.
* Flera tidningar har försökt få det att se ut som om Piratpartiet skulle ha samma slags väljare som Sverigedemokraterna. Alla verkliga undersökningar har visat att det är frågan om helt olika grupper. SD:s anhängare kan bättre jämföras med KD:s och S:s (vilket överraskade mig) medan PP:s bäst jämförs med MP:s.
* Flera tidningar har presenterat siffror som visat att Piratpartiets sympatisörer ofta är outbildade. Närmare granskning visade att detta beror på att en stor andel av partiets sympatisörer studerar, ofta på mycket långa utbildningar.
* Folk från vänsterkanten brukar försöka framställa det som om PP är ett högerextremistiskt parti. Det omvända gäller för folk från högerkanten som ofta jämför partiet med kommunistim. Båda föreställningarna är fel.
* Piratpartiets väljarskara har visat sig komma från hela det politiska spektret, men främst från tidigare politiskt oengagerade eller "vilsna" personer.

 
OlofB

OlofB

20 augusti 2009 18:53

Hej Dr. Angel!

Jag vill ge ytterligare ett lästips till dig angående övervakningssamhälle+piratpartiet. Skrivet av en pirat såklart :)

Fred, samhällsutveckling, FRA och övervakning

http://olofb.wordpress.com

 
OlofB

OlofB

21 augusti 2009 09:06

Eftersom jag ser att länken inte funkade i min förra kommentar, gör jag ett nytt försök:

http://fritank.wordpress.com/2009/08/12/fred-samhallsutveckling-fra-och-overvakning/

http://olofb.wordpress.com

 
Ingen bild

Nathalie

24 augusti 2009 09:43

Hej!
Det första jag kom att tänka på när du skrev om polismannen som blev av med jobbet p.g.a sin politiska åsikt är den Tekniker som fick sparken av EDB för att han var piratpartist. Ser du någon gradskillnad i dessa fall?

Sedan reagerade jag på den tankevurpan du gör när du tror att övervakning på arbetsplatsen, att den förekommer och minsann inte kommer försvinna. Oavsett om den kommer göra det eller ej, vilket mycket väl skulle kunna försvinna om folket bara bestämmer sig för att det borde vara olagligt (folkstyre du vet), men oavsett det, så har det ingen som HELST relevans med FRA och den massövervakning som står på schemat. Varför? Jo för att jobbet går man till frivilligt, och trivs man inte på ett jobb p.g.a systematisk övervakning av personlaen kan man teoretiskt sett byta jobb. Man har antagligen dessutom godkänt detta i det anställningsavtal man ingår när man får jobbet. Men som privatperson när du INTE är på något jobb har du GRUNDLAGSTADGAD rätt att inte övervakas. Regeringsformen 2 Kap. 6§. Det är ABSOLUT INTE samma sak att ha övervakning på en arbetplats som i privatlivet. Två rätt gör inte ett fel. Detta väldigt enkla tankesätt har vi sett många gånger innan. Till och med i själva motivationen till FRA lagen såg vi det, ex. "FRA och SÄPO bryter redan mot lagen och övervakar redan medborgare, nu kan vi åtmistone göra det lagligt!".

1. Om de brutit mot lagen innan skall de ställas till svars för det.
2. De skall sluta med att bryta mot lagen.
3. Det är ABSOLUT INTE en godkänd motivation till att göra TOTAL ÖVERVAKNING laglig, genom att ta bort allt skydd av privatlivet helt. (två fel gör inte ett rätt)
Med den argumentationen borde vi göra mord lagligt, eftersom det redan sker olagligt, då blir det iaf lagligt!

Ser du dumheten i en sådan argumentation?

Sista anmärkningen:
Försök inte polarisera dig som en motståndare till piratpartiet. Vi är helt vanliga människor och värnar om dig och allas rätt till ett privatliv. Själv är jag den stereotypa piratpartisten, förutom att jag är tjej. Jag är högutbildad (8 år högskolestudier) och jobbar inom IT. Vi vill dig inte illa, utan snarare tvärtom. Vi ser hoten som vanliga människor kanske inte har kunskap eller skarpsynthet nog att se förrän det är för sent. Se inte detta som ett "jag mot dem" scenario där du försöker ställa dig så långt ifrån "sådana människor" du bara kan. Jag är gammal moderat, men något fick mig att reagera i den sittande regeringens politik. När man driver igenom lagar som är grudlags-rättsvidriga då är det min plikt som medborgare att säga ifrån.

Och jag vill upplysa dig dig: Jag runkar inte mer än du. Jag runkar nog inte mer än någon från något annat parti.

Höj gärna ribban i retoriken lite. Tiden för billiga aftonbladet-poäng är över.

 
Ingen bild

Nathalie

24 augusti 2009 09:56

"Jag tror inte att de som röstar på Piratpartiet alls är så införstådda med vad huvudorsaken till motståndet hos kärnmedlemmar."

Vad baserar du denna uppfattning på?
Hur många piratpartister har du träffat och pratat med? Har du pratat med all 250.000+ svenskar som rötat på piratpartiet och sen satt ihop en statistisk analys där du sedan kan hermeneutiskt eller positivistiskt dra generiska paraleller över hela undersökningsmängden? Får jag se den undersökningen? Eller har du bildat denna uppfattning på en helt ogrundad magkänsla rakt ur luften som var beroende på vilken färg dina byxor hade den dagen och om solen sken? Horoskop kanske?

Än en gång, Internet är inte din fiende, men ogrundade påståenden och utsagor KOMMER granskas, och Internet glömmer aldrig. Gör rätt från början och skriv inte ogrundade föreställningar som om de vore fakta. Dra inte ogiltiga analogier och använd inte såna låga GENOMSKINLIGA retoriska knep. Det finns alltid någon retoriker där ute som kommer granska dig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards