Direktlänk till inlägg 6 januari 2008

Obducenten och allmänläkaren - styckmordet på da Costa

Av Anna Drangel - 6 januari 2008 11:01



Läkarna vill ha upprättelse och menar att de dömts fel. Rätten kunde inte döma läkarna till mord, men att de hade styckat kroppen. Nu har jag läst in mig lite på domen och har förstått att allmänläkaren förmodligen inte var med om styckningen, bara obducenten.


Denna fråga - själva styckningen av Catrine da Costa - är, som jag ser det, den springande punkten. För mig räcker det om man kan fastställa att obducenten utförde styckningen. Går detta att bevisa anser jag inte att han kan få tillbaka något anseende överhuvudtaget. Jag vet inte vilket som är värst. Att mörda någon eller att stycka ett lik...




Varför skulle man vilja stycka ett lik förresten?


Detta läste jag på ett forum på nätet

http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=500000000000011&conference=8000000000000088&posting=19500000004673109


"Mer övertygad än tvärtom.

Efter att ha läst resningsansökan blev jag ganska övertygad att läkarna verkligen utfört handlingen.

Visserligen finns inte starka bevis, utan olika vittnesmål.
Men vittnesmålen är ändå starka tycker jag.
Man skall veta att det krävs stort mod att vittna mot någon.
Vanliga personer vittnade.
Bl.a fotohandlarparet som tog emot beställningen av foto på styckningen från allmänläkaren.
Nog hade i alla fall jag kommit ihåg det ansiktet eftersom bilderna avvek så kraftigt från gemene mans.

Sedan finns ju vittnesuppgifter från knarkarvänner. Bl.a hennes kompis (vad jag förstår) som sade att da Costa hade kontakt med två läkare varav en hade ett barn.
Men också de som sade att hon var i liv efter annandagen vilket stjälper en del teorier.
Alla uppgifter från dessa personer har inte tagits med stor sanningshalt.
Rätt eller fel vet jag inte, men ibland kan verklighetsuppfattningen vara felaktig hos dessa människor.

Sedan finns ju omständigheter som är högst anmärkningsvärda.
Varför förnekade obducenten sin kontakt med da Costa? Det blev ju sedan klarlagt.
Lite annan bakgrund:
Obducentens fru hittades död med ett skärp om halsen. Det förklarades som självmord.
Samma hände Helge Fossmos första fru...

Inte för jag antyder något :)"


Från ett annat forum - http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=19571&tstart=0;

"Re: Fallet Catrine da Costa - 07 dec 2007 13:10 Tilläggas bör att den som med all sannolikhet känner till vilka som bragt Catrine da Costa om livet, arkitekten, hittades död i ett badkar i juni 1990, med varmvattenkranen delvis öppnad, vilket fick till följd att den ännu efter lång tid varma kroppen ej kunde användas för att säkerställa tidpunkten för dödsfallet. Och vem är bättre skickad att sopa igen spår än en obducent?"


"Re: Fel spår från början i daCosta utredningen - 16 dec 2007 21:07

Autentisk


> Vilket BEVIS mot obducenten tycker du är det som gör
> honom skyldig? // Vad har du på fötterna?


Om det förelåg teknisk eller annan bevisning mot obducenten eller hans kumpan skulle förövarna förmodligen gripas redan i natt, men någon sådan bevisning finns inte. Catrine daCostas kropp var decapiterad, dvs huvudet saknades, vilket gör att dödsorsaken inte kan fastställas och därmed heller inte om hon faktiskt mördats. Ett säkerhetsdrag av en mördare med kännedom om denna omständighet, och ingen är bättre skickad att försvåra en mordutredning än en obducent, expert vid rättsmedicin.

Den arkitekt på Östermalm som brukade härbärgera daCosta några dagar när hon var nerkörd och behövde vila upp sig och som i början av pingsthelgen 1984 släppte av daCosta vid Kungsträdgården för att senare under dagen, vid en släktmiddag, träffa polisen vid spaningsroteln, granne med obducenten, "råkade" ut för ett beklagligt dödsfall i juni 1990, när man i mordutredningen ånyo började intressera sig för honom. Hans kropp hittades i ett översvämmat badkar med varmvattenkranen svagt öppnad. Det varma vattnet kroppen legat i omöjliggjorde en säker tidsbestämning dödsfallet. Ännu ett säkerhetsdrag av en mördare som vet hur man försvårar en mordutredning.

Otvivelaktigt indicier som pekar i riktning mot obducenten men inga handfasta bevis. Samma dilemma som vid det mystiska "självmordet" som obducentens första hustru råkade ut för några år tidigare. Även om brottsplatsexpertis fann vissa omständigheter väldigt besynnerliga kom man inte till någon annan slutsats än att hustrun begått självmord, brott kunde i varje fall ej styrkas.

På grund av ovanstående är det min uppfattning att det vore djupt olyckligt om obducenten fick sin legitimation tillbaka, däremot borde allmänläkaren få tillbaka sin. Och finns det något intresse av att lösa fallet Catrine daCosta kan det vara på tiden att separera den svenska kriminalhistoriens siamesiska tvillingar - Obducenten & Allmänläkaren - .

Boudine"






 
 
Ingen bild

Styr

13 april 2008 00:32

http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500000000000014&conference=10500000000000669&posting=19500000004855381#19500000004855381
Här är en länk om fallet

 
Ingen bild

LE

10 mars 2009 13:21

blir spännande framöver, fallet preskriberas i juli 2009, finns mer att läsa på min blogg, bloggar på Hanky, sök på LE
The third Man

 
Ingen bild

Weasel

2 februari 2010 00:35

Men all "bevisning"mot "obducenten" går via allmänläkaren, som var den som pekades ut av fotohandlarparet, dagboksvittnets uppgifter var två läkare med ett barn (allmänläkarens) och detta barn ska enligt modern även ha bevittnat mordet. Någon kontakt mellan "obducenten" och da Costa har heller aldrig bevisats.
Bara för att det finns fall där mord blivit maskerade som självmord innebär inte det att alla självmord är mord – och varför skulle en rättsläkare rigga ett självmord så att frågetecken ändå kvarstår om han i alla andra fall använder sin expertis för att komma undan?
Dessutom besatt den polske slaktaren också kunskapen om att avsaknaden av huvud gör att dödsorsaken inte kan fastställas – detta för att han tidigare bragt en kvinna om livet och styckat henne men undvek att bli dömd för mord eftersom huvudet aldrig återfanns.
Att arkitekten låg i ett badkar där varmvattenkranen var lätt öppnad kan ha en såpass enkel förklaring som att han helt enkelt inte tyckte om att bada kallt och därför hade en konstant tillförsel av varmvatten för att undvika detta.

 
Ingen bild

Christer

10 september 2012 19:06

Ser att det är gamla kommentarer här men jag chansar och skriver ändå. Din tes om att separera de siamesiska tvillingarna Obducenten och Allmänläkaren har jag förespråkat hur länge som helst. Kan skriva mycket om det men eftersom jag inte ens vet om den här länken gäller tar jag en kortis.

Jag är lika övertygad om Allmänläkarens oskuld som om Obducentens skuld i da Costa mordet. Än säkrare är jag på att Obducenten mördade sin hustru. Finns hur många knäppa saker som helst i den utredningen. Kan nämna ett par.

1. De som förspråkar självmord brukar alltid nämna säkerhetskedjan som bevis. De brukar säga: "Dörren var låst inifrån så hon måste ha gjort det själv." Ok hur vet de det då? Finns bara ett vittnesmål om det och det kan ingen neka till. Så vad är det för vittnesmål då? Den som har vittnat om det är Obducenten och märkligt nog ringer inga klockor.

2. I förhör med obducenten försöker han försvara varför han försvann från dörren utanför hans hustru i över en timme och gick hem till sin älskarinna. Obducenten säger att han försökte komma in men att dörren var låst. Då får han frågan: "Varför försökte du inte forcera dörren eller skaffa hjälp." Obducenten svarar: Nej, jag kände att hon redan gjort det."

Mama mia: En obducent vars hustru han själv säger är självmordsbenägen ska enligt honom ha låst in sig för att hänga sig. Vad gör då denne vana yrkesman? Han lämnar lägenheten i en timme för att "jag kände att hon redan gjort det" och återvänder sedan och forcerar dörren. Ingen hjälp har tillkallats.Vad gör förhörsledarn. Inget han bara släpper det.

När Obducentens svärmor däremot berättar att hon och dottern har varit och storhandlat samma dag då avskrivs det bara. Storhandlar man om man tänker ta livet av sig?

Anna Drangel

15 september 2012 09:38

Tack för mkt intressant inlägg!/Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Drangel - 28 mars 2012 11:38

skriver man på Dagens Industris ledarsida den 24 mars 2012.    Det beror ju på tänker jag. Om man tittar ur ett globalt perspektiv så är det ju välkänt att företag flyttar sin verksamhet till sk låglöneländer. Där de anställda har dålig arbetsmil...

Av Anna Drangel - 3 mars 2012 11:00

Det har snart gått ett år sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Skadorna efter tsunamin kommer att vara kännbara för lång framtid. I Fukushima kommer skadorna efter härdsmältan i kärnkraftverket Daichi vara kännbara flera generationer fra...

Av Anna Drangel - 24 januari 2012 09:30

Tycker det är lite konstigt att man inte har mer har uppmärksammat att man ska bygga ett kärnkraftverk i norra FInland inte mer än 20 mil från den svenska gränsen. Det läskiga i den här historien är att svenska staten är med och lånar ut pengar till ...

Av Anna Drangel - 20 januari 2012 16:59

enligt senaste nyhetssändningen. Och det är nog tur det, för de nissarna de har presenterat istället för Juholt går ju helt bort. Jag tänker inte gå in på varför jag tycker det, men de föreslagna kandidaterna är som att hålla upp 8 svartvita foton - ...

Av Anna Drangel - 15 januari 2012 09:49


Det är många som undrar hur en olycka av den här kalibern ska kunna inträffa på ett modernt skepp i totalt lugnt väder. Kaptenen är anhållen, men menar att det inte synts något grund på "kartan" (dvs GPS:en). Även om anledningen till olyckan inte är ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards