Alla inlägg den 5 april 2008

Av Anna Drangel - 5 april 2008 23:02

Imorgon börjar programmet Hitmakers på Kanal 5. Det känns lite tråkigt att man inte fick vara med på sin egen idé så att säga...


Ja, inte vet jag hur mkt det snos på produktionsbolaget, men vi hade ivarje fall skickat runt vår idé till flera av de största bolagen. Så nog kändes det lite snopet när man ser ett program ha premiär med istort sett samma grundidé som den vi presenterade för två år sedan. Vissa saker är ju rätt allmänna - som själva konceptet tv-tävling - och säkert är Hitmakers inte exakt utformat som idéen vi lade. Men man får väl i alla fall påstå att namnet är rätt likt - fast dom har lagt till ett "s" på sin Hitmakers...


I sådana här lägen är det lätt att bli lite irriterad. Jag vet att det heller inte går bevisa någonting. Idéer är som svanar - dom kommer liksom i flock. Den här idéen är två år gammal nu. Det var då vi presenterade den för olika produktionsbolag.


Kanske är det larvigt att lägga ut den så här på bloggen, men den får väl ligga här som ett varnande pekfinger i copycat-facket...

Av Anna Drangel - 5 april 2008 22:59

Titel: Hitmaker

Genre: Underhållning

Längd: 45 min – 1 timme

Antal tävlande bidrag per program: 6 stycken

Antal program: En första omgång på 15 program

Första pris: Skivinspelning samt 500.000 kr








En ide av Anna Drangel & Johan Rydergård


Det finns tusentals duktiga låtskrivare i Sverige. De flesta av dom får aldrig visa vad dom går för och schlagerfestivalen är mer en tillställning för ett slutet sällskap. För att få med ett bidrag ska du helst känna rätt personer. Men många vet ju att det finns många fler talangfulla låtskrivare i Sveriges avlånga land som aldrig fått chansen att visa vad dom går för.



Hitmaker är ett folkets program för låtskrivare i Sverige.

Det spelar ingen roll hur du ser ut, vilket kön du har eller hur gammal du är. En artist och ett husband bestående av duktiga studiomusiker och en kapellmästare tolkar din låt.


Hitmaker är programmet där du bedöms efter din låtskrivartalang, inte för hur du ser ut eller om råkar känna rätt personer.


Programledarförslag: Henrik Schyffert

Bisittarband: Robert Gustavsson Johan Rheborg Lill Marit Bugge Anna Lena Brundin som alternativt band.


Juryn

Juryn träffar aldrig låtskrivaren ansikte mot ansikte. Det kan alltså visa sig vara Hulda 80, som skrivit Sveriges kommande hitlåt.


I juryn deltar en blandning av R&A folk några gamla karismatiska stötar; typ en Billy Butt eller en Bert Karlsson


Husbandet och gästartisten

Husbandet the Transmitters spelar tillsammans med en gästartist upp bidragen. Gästsångare är en typ Shirley Clamp, eller en Daniel (från Idol 2005).



Förberedelser:

Under en period uppmanas tittare att skicka in sina bidrag per post eller via datorn. Det kan vara allt från vals till hårdrock så länge texten är på svenska. Det görs klart att du kan se ut hur som helst – det spelar ingen roll. Det är talangen som räknas. Ett förprogram till Hitmaker visar hur första gallringen har gått till. Och här gäller alltså att tonvikten läggs på låten och inte på den som sjunger!



Programmet:

De låtskrivare som slutligen väljs ut att delta i uttagningen till Hitmaker lär vi känna genom en kort presentation. De blir hämtade i limosin från farstubron som värsta megakändisarna och blir sedan flugna/körda till Grand Hotel där de tas emot på ett sätt som bara anstår en megastar. Under dagen får sedan låtskrivaren möta bandet Transmitters i Polar Studio och diskutera arrangemang, orkestrering och text. Nu ska man också hitta rätt sångare/sångerska för låten. En av bandmedlemmarna funkar som ”orkesterledare/låtcoach”. Det gör inget om den här personen är ganska färgstark.


Juryn kommer inte att få träffa låtskrivarna överhuvudtaget. När låten presenteras inför juryn och en mindre studiopublik sitter låtskrivarna tillsammans bakom ett glas där man bara kan se ut, men inte in. Tv-tittarna har möjlighet att påverka genom telefonröstning på sin favorit.


Eftersom juryn aldrig får se låtskrivarna i Hitmaker blir detta en mycket demokratisk tävling. Ditt namn, ursprung eller ålder är alltså inget hinder i den här tävlingen. Ibland slängs även en låt in av en kändare låtskrivare. Det kan bli spännande att se om juryn kommer att rata den nyskrivna låten av Jocke Berg till förmån för en av låtskrivarna.


Detta är inget förnedringsprogram. Snarare ett nyfiket berättande om hur det är att skriva låtar och hur en orkester jobbar. Hur ax blir till limpa. Lite som extreme make-over i låtskrivar-världen.


I varje program deltar sex låtskrivares alster. Två låtar går vidare i varje program. En som juryn väljer och en som tv-tittarna väljer (ibland blir det bara en som går vidare om dom är överens).


Tänkbara sponsorer eller annonsörer skulle kunna vara internetsajter som www.songbox.net www.myspace, youtube.com, Sony m fl. Samt diverse musikrelaterade produkter. Mobiler, mp3 mm.

















Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards